Σάββατο 28 Μαΐου 2022

οικία Ρήγα, Κοραή 81 & Σοφοκλέους, Βόλος


Γενική άποψη από street View (2011)

Λεπτομέρεια όψης
Πηγή :  http://www.lev.com.gr

Γενική άποψη από street View (2011)


Κάτοψη ισογείου
Πηγή :  https://www.spitogatos.gr

Διεύθυνση :  Κοραή 81 & Σοφοκλέους, Βόλος
 
Επωνυμία :  οικία Ρήγα
 
Χρόνος Κατασκευής : 1894
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για κτίριο διώροφο, λιθόκτιστο και κεραμοσκεπές που διακρίνεται για την αυστηρή συμμετρική οργάνωση τόσο των όψεων, όσο και των κατόψεών του, στον κατακόρυφο και οριζόντιο άξονα της κύριας εισόδου αντίστοιχα.
Στο κτίριο διατηρούνται ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο στο εσωτερικό(ζωγραφιστές οροφές) όσο και στο εξωτερικό της (λιθόκτιστο κεραμοσκεπές), με συμμετρική διάταξη των αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών στοιχείων στις όψεις.
Το κτίριο την εποχή της κατασκευής του περιβαλλόταν από ένα μεγάλο οικόπεδο, που καταλάμβανε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο και ήταν διαμορφωμένο με πλακόστρωτα και παρτέρια φυτεμένα με οπωροφόρα δένδρα και καλλωπιστικά φυτά και διακοσμημένο με πέργκολες, κρήνες και σιντριβάνια.
Οι όψεις του ήταν πλούσια διακοσμημένε με τραβηχτά επιχρίσματα που μιμούνταν παραστάδες, επιστύλια, ζωφόρους και γείσα. Τα στοιχεία αυτά όμως καταστράφηκαν από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1955. Το εσωτερικό του ήταν διακοσμημένο με γραπτό διάκοσμο, ο οποίος ευτυχώς διατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του κάτω από τα αλλεπάλληλα  στρώματα των υδροχρωμάτων.
Η ζωγραφική διακόσμηση καλύπτει σχεδόν όλες τις εσωτερικές επιφάνειες με όμορφα σχέδια στους τοίχους του προθαλάμου, σε απομίμηση παραστάδων, ζωφόρων και άλλων διακοσμητικών μοτίβων, στους τόνους του χοντροκόκκινου. Η οροφή του χώρου αυτού φέρει στο κέντρο πλούσιο φυτικό μοτίβο, με έντονη πλαισίωση από πολλές διακοσμητικές ζώνες σε πολλούς χρωματικούς τόνους.
Η σάλα υποδοχής έχει και αυτή ανάλογης μορφολογίας διακόσμηση στους τοίχους, με επαναλαμβανόμενα σταμπωτά μοτίβα σε απομίμηση ταπισερί. Η οροφή της είναι διακοσμημένη με φυτικά μοτίβα, τοπία , γιρλάντες, χερουβείμ και άλλα, όλα σε ένα πλούσιο και αρμονικό χρωματικό σύνολο, επηρεασμένο από τη νεοκλασική κοσμηματογραφία και από άλλα ζωγραφικά ρεύματα της εποχής.
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Κτίστηκε περί το 1894. Αποτελεί αξιόλογο δείγμα σπιτιού του περασμένου αιώνα, ένα από τα τελευταία αυτής της κατηγορίας που έχουν απομείνει στο Βόλο.
Πρόκειται για την κατοικία της οικογένειας του Κων/νου και της Αμαλίας Ρήγα, οι οποίοι μετά το θάνατό τους, το 1932, κληροδότησαν τον όροφο στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, ενώ το ισόγειο το κληροδότησαν στην οικογένεια Παλούκα.
Ο Κων/νος Ρήγας ήταν πλούσιος Αιγυπτιώτης μεγαλέμπορος, ο οποίος όταν επέστρεψε στον Βόλο λίγο μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους το 1881, παντρεύτηκε την Αμαλία Ζαρζάμπα από τη Ζαγορά και συνεταιρίστηκε με τους αδελφούς της, οι οποίοι διατηρούσαν ατμόμυλο που στη συνέχεια ονομάστηκε ατμόμυλος Ζαρζάμπα και Ρήγα.
Σήμερα στεγάζει το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με την απόφαση
 
 
Πηγές 
 
Υπουργείο Πολιτισμού  http://listedmonuments.culture.gr
Λύκειο Ελληνίδων Βόλου  http://www.lev.com.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου