Σάββατο 28 Μαΐου 2022

οικία Λάππα, Παναγή Δαγκλή 16-18 & Tσιριγώτη, Ιωάννινα

Γενική άποψη από street View (2014)

Λεπτομέρεια εισόδου από street View (2014)

Διεύθυνση :  Παναγή Δαγκλή 16-18 & Tσιριγώτη, Ιωάννινα
 
Επωνυμία :  οικία Λάππα
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Λαϊκή αρχιτεκτονική
 
Χρόνος Κατασκευής :  1845
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για δύο διώροφα κτίρια λαϊκής αρχιτεκτονικής με λιθόκτιστο πυργοειδές ισόγειο και ακάλυπτο χώρο στο εσωτερικό του κτιρίου. από τα ελάχιστα εναπομείναντα στο είδος τους. Έχει αυστηρή και λιτή όψη, με τοξοτά ανώφλια στα ανοίγματα του ισογείου, μεγάλη αυλή και όμορφο αίθριο. Χαρακτηρίζεται από μια έντονη εσωστρέφεια, με την ανάπτυξη των λειτουργιών προς το εσωτερικό του οικοπέδου (αυλή).
Ο πολεοδομικός ιστός και η συμβολή των τριών δρόμων, συντέλεσαν στην δημιουργία πολύπλοκής κάτοψης με έντονη διάθεση δημιουργίας παρόδιας διαμόρφωσης
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Η οικία Λάππα κτίστηκε το 1845 στα θεμέλια του παλαιότερου που καταστραφεί από πυρκαγιά και το οποίο είχε κατασκευαστεί από το Νικόλαο Αθανασίου. Στο αρχικό εκείνο σπίτι είχε φιλοξενηθεί και ο περιηγητής H.Holland στο δεύτερο ταξίδι του στα Γιάννινα και είχε εντυπωσιαστεί από την αρχιτεκτονική του. Αγοράστηκε στα τέλη του 19ου αι. από την οικογένεια Λάππα για κατοικία της τελευταίας και χρησιμοποιήθηκε και ως προξενείο. Το κτίριο κατά τη διάρκεια της ζωής του έχει υποστεί πολλές επεμβάσεις που έχουν αλλάξει την αρχική του μορφή και λειτουργία.
 
Χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο με τις αποφάσεις
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  6825/1202α/25-02-1993  ΦΕΚ 275/Δ/23-03-1994
 
Πηγές 
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  http://estia.minenv.gr/
Υπουργείο Πολιτισμού  http://listedmonuments.culture.gr
Ιστοσελίδα  http://www-ioa.epcon.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου