Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Zωσιμαία Παιδαγωγική Aκαδημία, Δωδώνης & Σκαλαμάγκα, Ιωάννινα

Γενική άποψη
Πηγή :  https://www.travelioannina.com

Φωτογραφία εποχής
Πηγή :  http://odysseus.culture.gr

Διεύθυνση :  Δωδώνης & Σκαλαμάγκα, Ιωάννινα
 
Επωνυμία :  Zωσιμαία Παιδαγωγική Aκαδημία
 
Χρόνος Κατασκευής :  1930-1938
 
Αρχιτέκτονας :  Aριστείδης Zάχος, Περικλής Μελίρρυτος
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για ένα μεγάλο κτίριο που όμως έχει τους όγκους του διασπασμένους σε επιμέρους τμήματα, ώστε να φαίνεται μικρότερο και πιο λειτουργικό. Στην πρόσοψή του φέρει τοξωτό πρόπυλο, το οποίο μαζί με ορισμένα άλλα στοιχεία, όπως τα βυζαντινού στυλ κιονόκρανα και το "κωδωνοστάσιο", φανερώνουν περισσότερο επίδραση από τη βυζαντινή αρχιτεκτονική, παρά από το νεοκλασικισμό( που την εποχή αυτή επικρατούσε στις αρχιτεκτονικές επιλογές στην πόλη).
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Το κτιριακό Συγκρότημα της Zωσιμαίας Παιδαγωγικής Aκαδημίας κτίστηκε μεταξύ των ετών 1930 και 1938, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Αριστοτέλη Ζάχου και Περικλή Μελίρρυτου και έχει αξιόλογα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία. Από το 1938 χρησιμοποιήθηκε για φοίτηση των δασκάλων.
Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940 - 1941, στη νότια πτέρυγα στεγαζόταν το Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Το 1941 βομβαρδίστηκε. Κατά τα έτη 1964 -1965 φιλοξένησε τη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων. Από το 1980, εκτός από την Ακαδημία, στο κτίριο στεγάζονται σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 
Χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με την απόφαση
 

Πηγές 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου