Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Κλειούς 9, Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη από street View (2011)

Λεπτομέρεια στήριξης σαχνισιού από street View (2011)

Λεπτομέρεια γείσου από street View (2011)
Πηγή :  https://www.tiktapanidou.com

Απεικόνιση κύριας όψης
Πηγή :  https://www.tiktapanidou.com

Διεύθυνση :  Κλειούς 9, Θεσσαλονίκη
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Παραδοσιακή αρχιτεκτονική με νεοκλασικά στοιχεία
 
Περιγραφή :
Παρουσιάζει ιδιαίτερο μορφολογικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον συνδυάζοντας τη μακεδονίτικη παραδοσιακή αρχιτεκτονική (προεξοχές "σαχνισιά" με ξύλινα φουρούσια) με νεοκλασικά στοιχεία (αέτωμα στον άξονα της προσόψεως, παραστάδες με επίκρανα). Είναι χαρακτηριστική η τοξωτή διαμόρφωση των φεγγιτών των ανοιγμάτων της εσοχής του β΄ ορόφου, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και τονίζει τον κεντρικό άξονα συμμετρίας της όψης
Το κτίριο, στην αρχική του μορφή αποτελούσε μία μονοκατοικία σε δύο στάθμες και με ημιυπόγειους βοηθητικούς χώρους. Οι τρεις στάθμες συνδέονταν μεταξύ τους με εσωτερικό κλιμακοστάσιο στο βάθος της κεντρικής σάλας υποδοχής. Δεξιά και αριστερά της σάλας διατάσσονταν τα δωμάτια. Το βορειοδυτικό δωμάτιο της α’ στάθμης το καταλάμβανε το μαγειρείο και ένα μακρόστενο αποχωρητήριο.
Η μελέτη εκπονήθηκε με βάση τη φιλοσοφία των μελετών Αποκατάστασης και Επανάχρησης. Βασίστηκε στην αποτύπωση και τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης (παθολογία υλικών, τρόποι κατασκευής κ. α.) και είχε σαν στόχους την αποκατάσταση των όψεων και των εσωτερικών χώρων με τις αναγκαίες βελτιώσεις για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της νέας χρήσης, την αντισεισμική θωράκιση του κτιρίου και τον εκσυγχρονισμός των Η/Μ εγκαταστάσεων, με σεβασμό προς τα ιδιαίτερα κατασκευαστικά και μορφολογικά στοιχεία του κτιρίου. Καθαιρέθηκαν όλες οι μεταγενέστερες προθήκες, οι κατόψεις επανήλθαν στην αρχική τους τυπολογία και αποκαταστάθηκε η εσωτερική επικοινωνία μεταξύ των τριών ορόφων με την ανακατασκευή της αρχικής σκάλας, κατ’ αναλογία με την αρχική. Έγινε εκβάθυνση του ημιυπόγειου και κατασκευάσθηκε νέο πάτωμα με τρόπο ώστε το ελεύθερο ύψος του χώρου να είναι κατάλληλο για τη λειτουργία του σαν χώρος κύριας χρήσης. Μία τοπική εκβάθυνση του δαπέδου της αυλής έδωσε τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας δεύτερης εισόδου στο κτίριο, στο επίπεδο του ημιυπόγειου και της ανεξάρτητης λειτουργίας του χώρου αυτού.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Το 1996-1997 το κτίριο αποκαταστάθηκε με μελέτη των αρχιτεκτόνων Λίζα Τικταπανίδου, Αγγελική Τσιάντου. Σήμερα (2022) το κτίριο φιλοξενεί το “Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών” και από το 2010, τον Πολιτιστικό Οργανισμό “εν Χορδαίς”.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με την απόφαση
 
Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης  ΥΑ ΥΜΑΘ/8019/29-11-1999, ΦΕΚ 900/Δ/15-12-1999

Πηγές 
 
1.    Υπουργείο Πολιτισμού  http://listedmonuments.culture.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου