Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Ικονίου 23 & Καλλιπόλεως 7, Νέα Σμύρνη

Γενική άποψη από street View (2014)

Διεύθυνση : Ικονίου 23 & Καλλιπόλεως 7, Νέα Σμύρνη
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1930-1940
 
Περιγραφή :
Γωνιακό διώροφο κτίριο με κήπο που παρουσιάζει στοιχεία νεοκλασικής μορφολογίας. Διαρθρώνεται σε οριζόντιες ζώνες και κατακόρυφους άξονες. Χαρακτηριστικό του κτιρίου αποτελεί η διαμόρφωση της υπερυψωμένης εισόδου στην απότμηση της γωνίας. Τονίζεται με την δημιουργία προστώου με δύο πεσσούς στο ισόγειο και μπαλκόνι στον όροφο. Η εξώθυρα είναι δίφυλη, ξύλινη ταμπλαδωτή με τζαμιλίκια και φεγγίτη. Περιμετρικά έχει λιτό πλαίσιο σε προεξοχή. Η μεταλλική δίφυλη αυλόθυρα του δρόμου βρίσκεται μεταξύ δύο παραστάδων στη συνέχεια του άξονα της εισόδου του κτιρίου. Παρουσιάζει περίτεχνη διακόσμηση. Το μπαλκόνι πάνω από την είσοδο διαμορφώνεται με μπαλούστρες και πεσσούς με κυμάτια στις γωνίες, ενώ το δάπεδό του προεξέχει ως γείσο στο προστώο.
Η όψη επί της οδού Ικονίου παρουσιάζει δυο ανοίγματα στο ισόγειο, ενώ αξονικά στον όροφο υπάρχουν μπαλκόνια, καθώς και ένα μικρότερο άνοιγμα στο κέντρο. Η όψη επί της οδού Καλλιπόλεως παρουσιάζει ένα τριμερές άνοιγμα στο ισόγειο και αξονικά στον όροφο μπαλκόνι. Τα ανοίγματα του κτιρίου περιβάλλονται από πλαίσιο. Αυτά του ισογείου φέρουν στο φαρδύ πρέκι τους ανάγλυφα ορθογώνια διακοσμητικά σχέδια, ενώ αυτά του ορόφου κοσμούνται με ρόδακες στις πάνω γωνίες. Όλα τα ανοίγματα έχουν φεγγίτες και κλείνουν με γαλλικά παντζούρια.
Τα μπαλκόνια του ορόφου παρουσιάζουν συνδυασμό κτιστού στηθαίου με κυμάτια χαμηλά που καταλήγει σε μεταλλικό κιγκλίδωμα. Το μπαλκόνι επί της οδού Καλλιπόλεως στηρίζεται σε φουρούσια, ενώ αυτά επί της οδού Ικονίου πατούν σε συνεχή κυμάτια. Οι όψεις επί των κυρίων οδών παρουσιάζουν κατεργασία του επιχρίσματος σε οριζόντιες σκοτίες. Η ανωδομή κοσμείται με γεισίποδες κάτω από το γείσο. Η στέγαση γίνεται με κεραμίδια.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  47616α/16-11-2005  ΦΕΚ 1343/Δ/08-12-2005

Πηγές 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου