Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

κτίριο Ν.Α.Τ., Εθν. Αντιστάσεως 1 & 1 & Βασ. Γεωργίου Α΄, Πειραιάς Αττικής

Γενική άποψη από street View (2014)

Όψη οδού Βασ. Γεωργίου Α΄ από street View (2014)

Λεπτομέρεια εισόδου από street View (2014)

Σχέδιο όψης Βασ. Γεωργίου Α΄
Πηγή :  http://www.dv-architects.gr

Διεύθυνση :  Εθν. Αντιστάσεως 1 & 1 & Βασ. Γεωργίου Α΄, Πειραιάς Αττικής
 
Επωνυμία :  κτίριο Ν.Α.Τ.
 
Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1930-1935
 
Αρχιτέκτονας :  Νικόλαος Ζουμπουλίδης
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για αξιόλογο κτίριο με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον (λαξευμένη λιθοδομή στο ισόγειο, δωρικές κολώνες με κορινθιακά επίκρανα, κλασικού ρυθμού διαστάσεις, αετώματα).
Το κτίριο ακολουθεί τα κλασικά πρότυπα. Ο συμπαγής όγκος του κτηρίου διασπάται από το διαχωρισμό του τόσο στις οριζόντιες ζώνες των ορόφων, όσο και στον κατακόρυφο άξονα, με την τοποθέτηση κιονοστοιχίας στο κέντρο των όψεων.
Η όψη επί της λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου Α΄ χαρακτηρίζεται από τη σειρά των έξι κορινθιακών κιόνων στη μεσαία ζώνη του κτηρίου. Οι κίονες συγκρατούν το επιστύλιο που φέρει την επιγραφή «ΜΕΓΑΡΟΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ», το οποίο με τη σειρά του στηρίζει το τριγωνικό αέτωμα, που φέρει στο κατώτερο μέρος του γείσου του γεισίποδες και διακοσμητικά φατνώματα με ρόδακες στο κέντρο τους.
Η όψη επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως χαρακτηρίζεται από σειρά ορθογώνιων παραθύρων. Το κεντρικό τμήμα του κτηρίου, στη μεσαία ζώνη, κοσμεί κιονοστοιχία δέκα κιόνων κορινθιακού ρυθμού. Εντυπωσιακές είναι οι δύο είσοδοι του μεγάρου, με πρόπυλο δύο δωρικών κιόνων και μαρμάρινα περιθυρώματα. Οι κίονες στηρίζουν το θριγκό, με επιστύλιο, τρίγλυφα και μετόπες. Το οριζόντιο γείσο του πρόπυλου κοσμείται με σταγόνες.
Μία ταινία από ιωνικό κυμάτιο περιτρέχει το ανώτερο μέρος του μεγάρου, ενώ το κάτω μέρος του γείσου κοσμείται με γεισίποδες και φατνώματα.
Το συνολικό Εμβαδόν κτιρίου είναι 4019 m2
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Το κτίριο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου στο λιμάνι του Πειραιά οικοδομήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Είναι από τα σπουδαιότερα νεοκλασικά δείγματα που υπάρχουν στον Πειραιά και η θέση του σε κεντρικό σημείο το προβάλει ιδιαίτερα .
Το μέγαρο ανεγέρθηκε στη θέση της πλατείας Θεμιστοκλέους με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας, τις λειτουργίες της οποίας στέγασε για περίπου 20 χρόνια.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με τις αποφάσεις
 
ΥΑ Γ/2510/66228/30-11-1978, ΦΕΚ 1125/Β/20-12-1978
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/27-07-1982  ΦΕΚ 410/Δ/27-08-1982
 
Πηγές 
 
http://listedmonuments.culture.gr
http://estia.minenv.gr
http://www.idika.org.gr
ΥΠΠΟ ΔΠΑΝΣΜ
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου