Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Αρχοντικό Ευθυμίου Γάτου, Ζαΐμη 13, Αίγιο Αχαΐας

Γενική άποψη από street View (2014)

Διεύθυνση : Ζαΐμη 13, Αίγιο Αχαΐας
 
Επωνυμία :  Αρχοντικό Ευθυμίου Γάτου
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1916
 
Αρχιτέκτονας :  Ερνέστος Τσίλλερ
 
Περιγραφή :
Κτίριο διώροφο δισγωνιαίο με κεραμοσκεπή στέγη. Το ισόγειο είναι μορφολογικά αλλοιωμένο από βιτρίνες και επιγραφές. Μεταξύ ισογείου και ορόφου υπάρχει διακοσμητικό μεταλλικό στέγαστρο καθώς και διαχωριστικό γείσο σε συνέχεια του δαπέδου των εξωστών στον όροφο. Τα ανοίγματα απλά με κουφώματα με ξύλινα, πλαισιώνονται από γείσα, κορνίζες και παραστάδες. Ανάγλυφα φυτόμορφα μαρμάρινα φουρούσια στηρίζουν του εξώστες του ορόφου που κοσμούνται με περίτεχνο σιδηρό κιγκλίδωμα. Η στέψη του κτιρίου αποτελείται από διακοσμητικό γείσο με τραβηχτά κυμάτια και οδόντες με ακροκέραμα. Στην κορυφή δεσπόζει η ωραία σοφίτα με στηθαίο με μπαλούστρα, από τις λίγες που σώζονται σήμερα σε νεοκλασικά κτήρια, την οποία και στεφανώνει ένα αέτωμα.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Το κτιριακό αυτό συγκρότημα που αποτελείται από τη διώροφη κατοικία του Ευθυμίου Γάτου και στη συνέχεια μαγαζιά, το έχτισε ο ευεργέτης αυτός του Αιγίου το 1916 σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ.
Τα απαιτούμενα υλικά για την ανοικοδόμηση του κτιρίου, αγοράστηκαν από τα μεγαλύτερα εργοστάσια, καλλιτεχνικά εργαστήρια και ειδικά καταστήματα της εποχής στην Πάτρα και την Αθήνα και από το κατάστημα τοιχογραφημάτων του Βασιλείου Λ. Βενετσάνου. Για την οικοδόμησή του εργάστηκαν Αιγιώτες τεχνίτες, γνωστοί καλλιτέχνες στην δουλειά τους την εποχή εκείνη, ο Σπυρούλιας από τα Σελιανίτικα και ο Στάμιος από το Διακοφτό. Παράλληλα ο Τσίλλερ χρησιμοποίησε Πατρινούς και Αθηναίους τεχνίτες.
Οι εσωτερικές διακοσμήσεις του κτιρίου είναι μπαρόκ, εποχής Λουδοβίκων 14ου και 16ου.
Με την από 10ης Φεβρουαρίου 1935 ιδιόγραφο διαθήκη του, ο Ευθύμιος Γάτος ίδρυσε κληροδότημα που πήρε το όνομά του, « Γάτειο κλειροδότημα» , αφήνοντας τα ακίνητα αυτά και τα εισοδήματά τους, Δήμο Αιγίου με το σκοπό να χρησιμεύσουν «προς προίκισιν πτοχόν κε ινάρετον κόρον εξ αιγίου καταγομένων…»
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 στο ισόγειο του κτηρίου στεγαζόταν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και στο ανώγειο μέχρι και το 1992 το Τοπικό Ιστορικό Αρχείο. Το κτίριο αυτό όπως και πολλά άλλα, υπέστη εκτεταμένες ζημιές με το σεισμό του 1995. Μετά την αποκατάστασή του, στο ισόγειο στεγάζονται τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ενώ στον πρώτο όροφο έχουν μεταφερθεί υπηρεσίες του Δήμου.
 
Χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  21733/1172α/24-03-1987  ΦΕΚ 374/Δ/05-05-1987

Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου