Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

παλιό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», Ηρώων Πολυτεχνείου & Ναυπάκτου, Μεσολόγγι

Γενική άποψη
Πηγή :  https://lepantortv.gr

Διεύθυνση :  Ηρώων Πολυτεχνείου & Ναυπάκτου, Μεσολόγγι
 
Επωνυμία :  παλιό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»
 
Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό
 
Χρόνος Κατασκευής : αρχές του 20ου αιώνα
 
Περιγραφή :
Αποτελεί τοπόσημο της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου και κτίσμα με αξιόλογα αρχιτεκτονικά, τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, δείγμα αρχιτεκτονικής της ειδικής αυτής κατηγορίας κτηρίων -νοσοκομείων με νεοκλασική μορφολογία.
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Η δημιουργία του οφείλεται στον μεγάλο εξ Ιωαννίνων εθνικό ευεργέτη Γεώργιο Χατζηκώστα ο οποίος το 1845 με την διαθήκη του άφησε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να κτιστεί νοσοκομείο «δια το κοινόν όφελος της πόλεως, των πτωχών και ξένων ασθενών».
Έτσι το το 1850 επί δημαρχίας Παναγιώτη Τσιμπουράκη σε παραχωρηθείσα από τον Δήμο έκταση παραπλεύρως του Ταφείου των Ηρώων οικοδομήθηκε ένα συναφές με το σημερινό κτίριο το οποίο από το 1852, υπό την διοίκηση «δημοτικού αδελφάτου» και διευθυντή της νοσηλευτικής υπηρεσίας τον Νικόλαο Μαγγανά που ήταν ανεψιός του μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας Ιγνατίου, λειτούργησε το πρώτο νοσοκομείο.
Αρχές του 20ου αιώνα κατέρρευσε η νότια πλευρά του κτιρίου οπότε και οικοδομήθηκε το σε πλήρη εγκατάλειψη υφιστάμενο και σήμερα εξαιρετικής αισθητικής νεοκλασικό κτίριο..
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο με την απόφαση
 
ΥΠΠΟΑ  ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/ 437198/40404/5772   ΦΕΚ 54/ΑΑΠ/16-3-2017
 
Πηγές 
 
ΥΠΠΟ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου