Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Άγιδος 14, Σπάρτη

Γενική άποψη
Φωτογραφία :  Maria Lampritsa

Λεπτομέρεια όψης
Φωτογραφία :  Maria Lampritsa

 
Διεύθυνση :  Άγιδος 14, Σπάρτη
 
Χρόνος Κατασκευής :  1900
 
Περιγραφή :
Λιθόκτιστο απλοποιημένο (λόγω μεταγενέστερων επεμβάσεων) κλασικιστικό με κήπο. Πρόσοψη επιχρισμένη με συμμετρική διάταξη ανοιγμάτων. Στέγη κεραμοσκεπής τετράρριχτη. Υπόλοιπες όψεις ανεπίχριστες. Κυματιοφόρο γείσο. Το κεντρικό τμήμα της πρόσοψης προεξέχει ελαφρώς. Στον όροφο έχει εξώστη από σιδηροδοκούς που πατούν σε πεσσούς με επίκρανα εμπρός και παραστάδες όμοιας μορφολογίας πίσω, Σχηματίζει πρόστωο για την είσοδο που είναι υπερυψωμένη. Ανοίγματα χωρίς πλαίσια (είτε δεν κατασκευάστηκαν ποτέ είτε χάθηκαν σε μεταγενέστερη επισκευή) γαλλικά εξώφυλλα. Στέγαστρο μεταλλικό υαλωτό πάνω από το κεντρικό άνοιγμα της πρόσοψης στον όροφο. Εξώστης προσόψεως με πεσσίσκους με απλό κιγκλίδωμα πάλι κυματιοφόρο ζώνη που συνεχίζεται δεξιά και αριστερά σαν διαχωριστική μεταξύ ορόφων. Στην μεσημβρινή όψη μεταγενέστερος εξώστης με φουρούσια και στηθαίο από μπετόν και απλό κιγκλίδωμα.
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Aποτελεί χαρακτηριστικό τύπο κτιριακής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, που διατηρεί την αυθεντικότητα και την ποιότητα της τυπολογίας του, χαρακτηρίζει την εικονογραφία και μορφολογία της οδού Άγιδος και της Σπάρτης και αποτελεί φορέα συλλογικής ιστορικής μνήμης.
Η προστασία καλύπτει και τον χώρο που περιβάλλει το μνημείο μέχρι τα όρια της ιδιοκτησίας αλλά δεν καλύπτει την νεότερη προσθήκη που ευρίσκεται στο πίσω μέρος του κτιρίου κατά μήκος της μάνδρας.
 
Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  82920/4733α/20-08-1991  ΦΕΚ 630/Δ/20-09-1991
 
Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου