Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Οικία Χατζηγώγου Ερυθραίας & Θέτιδος, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης

Γενική άποψη από street View (2011)

Ερειπωμένο από street View (2019)

Διεύθυνση :  Ερυθραίας & Θέτιδος, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης
 
Επωνυμία :  Οικία Χατζηγώγου
 
Χρόνος Κατασκευής :  1930
 
Αρχιτέκτονας :  Γ. Μαλάκης & Γ. Ζωγράφος
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για μοναδικό τύπο διώροφης εξοχικής κατοικίας με διπλούς οκταγωνικούς πύργους. Το ισόγειο είναι ελαφρά υπερυψωμένο και έχει ανοίγματα με καμπύλα ανώφλια που περιγράφονται με ανάγλυφη, γεωμετρική, διακοσμητική ταινία. Η πόρτα της εισόδου τονίζεται στη θέση του άξονα συμμετρίας με την προβολή ενός μικρού εξώστη με κτιστές επάλξεις. Συνεχής ταινία από σοβά επιστρέφει στις γενέσεις των τόξων ενώ η στάθμη του ορόφου δέχεται κορνίζα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόληξη της όψης με τις κτιστές επάλξεις, που τονίζεται με την περιμετρικά εξέχουσα μαρκίζα και τα τοξύλια που την υπογραμμίζουν.
Πολύ χαρακτηριστική μορφολογία, με δυο οκταγωνικούς, διώροφους πύργους στα ακραία τμήματα της όψης και ένα παραλληλόγραμμο τμήμα που ενώνει τους δυο πύργους. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το επίμηκες τμήμα είναι χαμηλότερο σε ύψος, με τον 2ο του όροφο να υπολείπεται των πύργων. Πίσω από τον δυτικό πύργο, η κάτοψη συνεχίζει με ένα ακόμα τετράγωνο κομμάτι, δημιουργώντας έτσι ένα είδος Γ, αφήνοντας αρκετό διαθέσιμο χώρο για αυλή στο πίσω μέρος του οικοπέδου. Έντονο και ιδιαίτερο στοιχείο είναι οι “επάλξεις” στους πύργους και στον εξώστη του 1ου.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Κτίστηκε το 1930, σε σχέδια των Μαλάκη-Ζωγράφου (σύμφωνα με τον Β. Κολώνα) και ήταν η παραθαλάσσια έπαυλη του δικηγόρου Θ. Χατζηγώγου. Κατοικήθηκε μέχρι τις αρχές του ’80 και έκτοτε έχει εγκαταλειφθεί. Παλιότερες γενιές το θεωρούσαν στοιχειωμένο και δεν είναι σπάνια η απόθεση εικονισμάτων για προστασία από τα πνεύματα.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 

Πηγές 
 
 
Παρατηρήσεις
Στο διάταγμα χαρακτηρισμού αναφέρεται λανθασμένα ως Τήνου 3 & Ερυθραίας.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου