Κυριακή 16 Μαΐου 2021

κονάκι Μουζαφέρ Μπέη, Μάρκου Μπότσαρη 46 Ξάνθη

Γενική άποψη από street View (2014)

Γενική άποψη
Πηγή :  ΥΠΠΟ Δ.Π.Α.Ν.Σ.Μ.

Γενική άποψη
Πηγή :  ΥΠΠΟ Δ.Π.Α.Ν.Σ.Μ.

Διεύθυνση :  Μάρκου Μπότσαρη 46 Ξάνθη
 
Επωνυμία :  κονάκι Μουζαφέρ Μπέη
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Τοπική Αρχιτεκτονική
 
Χρόνος Κατασκευής :  1848
 
Αρχιτέκτονας :  
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα εναπομείναντα κτίρια της πόλης. Το κτίσμα, κατασκευασμένο από λιθοδομή, αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους. Το ισόγειο έχει χαμηλότερο ύψος από εκείνο των ορόφων και χρησιμοποιείτο για βοηθητικές λειτουργίες. Τα δωμάτια του ορόφου οργανώνονται γύρω από τον κεντρικό χώρο του σαλονιού, που έχει θέα προς την αυλή. Ιδιαίτερα επιμελημένος είναι ο δεύτερος όροφος, στον οποίο διέμεναν οι ιδιοκτήτες της κατοικίας. Οι δύο όροφοι επικοινωνούν απευθείας με ξεχωριστή εξωτερική κλίμακα και είσοδο με το δρόμο, ενώ η σύνδεση με το ισόγειο εξυπηρετείται με εσωτερική κλίμακα.
Οι όψεις του κτιρίου χαρακτηρίζονται από τα ορθογωνικά ανοίγματα που πλαισιώνονται με ξύλινες κορνίζες. Εντυπωσιακή είναι η απόληξη του κεντρικού τμήματος του κτιρίου σε ημικυκλικό αέτωμα. Το τύμπανο του αετώματος κοσμείται με ζωγραφικό διάκοσμο.
Το εσωτερικό της κατοικίας φέρει σημαντική γραπτή διακόσμηση, τοιχογραφίες και οροφογραφίες.
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Το «κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη» αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της παλαιάς πόλης της Ξάνθης. Σύμφωνα με τις πηγές κατασκευάστηκε το 1848 από μουσουλμάνο κτηματία της περιοχής και διασώζει στοιχεία της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
ΥΜΑΘ  5385/24-11-1995 ΦΕΚ 1097/Δ/14-12-1995
 
Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου