Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Μεγαλουπόλεως & Νικολάου Ζερβού, Καλλιθέα Αττικής

Γενική άποψη
Πηγή :  https://enplosimioseis.blogspot.com

Γενική άποψη από street View (2014)

Γενική άποψη από street View (2014)

 
Διεύθυνση :  Μεγαλουπόλεως & Νικολάου Ζερβού, Καλλιθέα Αττικής
 
Χρόνος Κατασκευής :  1886
 
Περιγραφή :
Έχει αξιόλογα και ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία όπως:
Είναι διώροφο με δώμα και υπόγειο και κτίσθηκε με αρμολογημένη εμφανή πολύ επιμελημένη ανισόδομη λιθοδομή. Οι γωνίες, τα ανοίγματα (παράθυρα, πόρτες), οι στάθμες των ορόφων και η βάση του κτιρίου τονίζονται με λαξευτούς γωνιόλιθους. Στην κύρια είσοδο η ξυλόγλυπτη πόρτα πλαισιώνεται από μαρμάρινες παραστάδες που στηρίζουν μικρό θριγκό. Το στέγαστρο της εισόδου στηρίζεται σε πέτρινους κίονες που καταλήγουν σε λιτά συμπαγή μαρμάρινα κιονόκρανα.
Ιδιαίτερο μορφολογικό στοιχείο αποτελεί η εσωτερική σκάλα που ξεχωρίζει εξωτερικά σαν όγκος από το υπόλοιπο κτίριο, γίνεται στοιχείο διακοσμητικό και καταλήγει σε δώμα, με μικρή ξύλινη στέγη που κοσμείται από ξύλινους γεισίποδες.
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Κατασκευάστηκε ως εξοχική κατοικία Αθηναίου εμπόρου.
Είναι ένα από τα ελάχιστα κτίρια των αρχών του αιώνα μας που σώζονται στην παραπάνω περιοχή και αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία της αρχιτεκτονικής της περιοχής καθώς και πολιτιστικό, συναισθηματικό και ιστορικό ερέθισμα για τους κατοίκους, λόγω της λειτουργίας του ως Δημοτικού Σχολείου.
Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, μη αποκτώντας απογόνους, άφησε με την διαθήκη του το κτίριο στο Δημόσιο, με τον ρητό και απαράβατο όρο, όσο αυτό θα υπάρχει, να λειτουργεί σαν σχολείο . Από το 1979, στεγάζει το 20ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
 
Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου