Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Κεφαλληνίας & Κυκλάδων 9-11, Αθήνα

Γενική άποψη από street View (2019)

Λεπτομέρεια όψης
Πηγή :  https://criticeduc.blogspot.com

Διεύθυνση :  Κεφαλληνίας & Κυκλάδων 9-11, Αθήνα
 
Αρχιτέκτονας :  Αλέξανδρος Μεταξάς
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για τριώροφο γωνιακό μεσοπολεμικό κτίριο. Είναι μικτής κατασκευής, με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και φέρουσα λίθινη τοιχοποιΐα. Οι όψεις του φέρουν συμμετρικά χωροθετημένα ανοίγματα με ξύλινα κουφώματα και σκούρα γαλλικού τύπου, πλαισιωμένα με απλής μορφολογίας γύψινες κορνίζες. Στα υπέρθυρα και στις ποδιές των ανοιγμάτων διαμορφώνονται ελαφρώς προεξέχοντα γείσα. Η κεντρική είσοδος του κτιρίου τοποθετείται στο μέσον της προσόψεως της οδού Κυκλάδων. Ο κατακόρυφος άξονας και η συμμετρία τονίζονται και με τους εξώστες οι οποίοι φέρουν εν μέρει συμπαγές κτιστό κιγκλίδωμα. Στην οροφή του κτιρίου υπάρχει βατό δώμα, η δε επίστεψη των προσόψεων γίνεται με προεξέχον γείσο ορθογωνικής διατομής και συμπαγές στηθαίο. Γενικά πρόκειται για κτίριο που επιβάλλεται τόσον με τον όγκο και τις διαστάσεις του, όσον και με την λιτή και αντιπροσωπευτική για την εποχή του μορφολογία των όψεων. Επίσης η ύπαρξη μεγάλου κεντρικού κλιμακοστασίου και 6 φωταγωγών εξασφαλίζουν ικανοποιητικό φωτισμό και αερισμό και εν γένει την καλή λειτουργικότητα των εσωτερικών χώρων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και οι χρήσεις του κτιρίου. Στο ειδικά διαμορφωμένο ισόγειο στεγάζονται επί σειρά ετών δύο γνωστά στην καλλιτεχνική ζωή της Αθήνας θέατρα με ξεχωριστές ανεξάρτητες εισόδους, ενώ σε κάθε όροφο υπάρχουν 4 μεγάλα διαμερίσματα, με χαρακτηριστική διαρρύθμιση της εποχής.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Είναι έργο του αρχιτέκτονα Αλεξ. Μεταξά (1900- 1979), που μελέτησε και την Δημοτική Αγορά Κυψέλης στην ίδια περιοχή. Κατά τον Μεσοπόλεμο ήταν το Καπνεργοστάσιο Καπερνάρου, αργότερα βιοτεχνία γλυκών κουταλιού. Το θέατρο της οδού Κυκλάδων λειτούργησε το 1982, σε σχέδια του σπουδαίου αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου (1941- 1998). Ανακαινίστηκε εσωτερικά το 2009.
Σήμερα στην πλευρά της οδού Κεφαλληνίας στεγάζεται η «Θεατρική Εταιρία Πράξη» της Μπ. Αρβανίτη, και στην πλευρά της οδού Κυκλάδων βρίσκεται η «Νέα Σκηνή» του Λευτέρη Βογιατζή.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  12208α/17-03-2008  ΦΕΚ 137/ΑΑΠ/10-04-2008
 
περισσότερες πληροφορίες στο
 
Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου