Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Aρχοντικό Kωνσταντοπούλου, Δαναού 25, Άργος

Γενική άποψη από street View (2019)

 
Διεύθυνση :  Δαναού 25, Άργος
 
Επωνυμία :  Aρχοντικό Kωνσταντοπούλου
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό
 
Χρόνος Κατασκευής : 1912
 
Αρχιτέκτονας :  Ερνέστος Τσίλλερ
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για ένα ευρύχωρο διώροφο κτίσμα που φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής πουβρίσκεται σε αξιόλογο δενδρόφυτο περιβάλλοντα χώρο. Η μορφολογική και διακοσμητική σύνθεση του κτιρίου χαρακτηρίζεται κύρια από την ισόρροπη σύνθεση των κλασικιστικών στοιχείων. Ιδιαιτερότητα παρουσιάζει η μαρμάρινη εσωτερική σκάλα, το προστώο στην κεντρική είσοδο, τα επιμελημένα σφυρήλατα κιγκλιδώματα, οι οροφογραφίες και ο περιβάλλων χώρος. Η επικάλυψη της στέγης είναι κεραμοσκεπής, με κεραμίδια βυζαντινού τύπου, η οποία απολήγει σε γείσο με γησίποδες, σταγόνες και τραβηχτές οριζόντιες ταινίες.
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Κτίστηκε το 1912 από τον Αργείο μεγαλέμπορο Ηλία Κωνσταντόπουλο ο οποίος διατηρούσε αλευρόμυλους στον Πειραιά. Αποτελεί αξιολογότατο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, ιδιαίτερα σημαντικό για την πόλη του Άργους, και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης, τόσο από πλευράς φέροντος οργανισμού, όσο και από πλευράς διατήρησης των αρχιτεκτονικών λεπτομερειών των όψεων.
Πιθανολογείται ότι μελετήθηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ε.Τσίλλερ ενώ τον εσωτερικό του χώρο τον ανέλαβαν Ιταλοί καλλιτέχνες. καθώς επίσης ότι διακοσμήθηκε με αξιόλογες οροφογραφίες, με την επίβλεψη του Ε.Τσίλλερ.
Στο αρχοντικό έζησε κατά διαστήματα η ηθοποιός Κατίνα Παξινού (Ο Κωνσταντόπουλος ήταν πατέρας της. Παξινός ήταν το όνομα του συζύγου της). 
 Επί κατοχής στέγασε τη γερμανική διοίκηση και το κλιμάκιο της Γκεστάπο. Μετά τον πόλεμο λειτούργησε ως νοσοκομείο και Γυμνάσιο Θηλαίων, αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τη Φιλαρμονική και τον Πολιτιστικό Όμιλο Άργους για τις εκδηλώσεις του. Το 1987 το αποκτά η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου η οποία και αποφασίζει να το παραχωρήσει στον Δήμο με την προϋπόθεση να το αναπαλαιώσει και να το κάνει Πνευματικό Κέντρο. Ο Δήμος αποδέχτηκε την παραχώρηση και η αναπαλαίωση εξωτερικά τουλάχιστον έχει τελειώσει. Το Κωνσταντοπούλειο Πνευματικό Κέντρο θα φιλοξενήσει δημοτική βιβλιοθήκη, πινακοθήκη και μουσείο ιστορίας σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  Π.Δ. α/20-07-1982  ΦΕΚ 401/Δ/20-08-1982
 
Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου