Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Ίωνος Δραγούμη 35, Βαλαωρίτου 40, Ι. Καποδιστρίου 4 & Πάικου 5, Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη (Βαλαωρίτου & Δραγούμη) από street View (2014)

Γενική άποψη (Βαλαωρίτου & Πάικου) από street View (2014)

Διεύθυνση :  Ίωνος Δραγούμη 35, Βαλαωρίτου 40, Ι. Καποδιστρίου 4 & Πάικου 5, Θεσσαλονίκη
 
Χρόνος Κατασκευής :  1925
 
Αρχιτέκτονας :  Νίκος Παπακωνσταντινόπουλος
 
Περιγραφή :
Η υπ. αριθ. 1197/8.7.1925 οικοδομική άδεια αφορά κτίριο με υπόγειο, ισόγειο με μεσοπάτωμα και δύο ορόφους. Στο ισόγειο διαμορφώνονται έντεκα καταστήματα και η είσοδος στους ορόφους του κτιρίου, η οποία βρίσκεται στην οδό Πάικου. Τέλος, καθένας από τους δύο ορόφους διαθέτει επτά μονά γραφεία και δύο διπλά γραφεία με προθάλαμο.
Ένα από τα ελάχιστα περίοπτα κτίρια της πυρικαύστου, διαιρείται σε πέντε φατνώματα στις μακριές πλευρές (Ίωνος Δραγούμη και Καποδιστρίου) και σε τρία στις στενές πλευρές Βαλαωρίτου και Πάικου. Σε καθένα από αυτά τα φατνώματα οργανώνεται στο ισόγειο κατάστημα και αντίστοιχα σε καθέναν από τους ορόφους γραφείο με ένα άνοιγμα και μικρό εξώστη. Μεταξύ των φατνωμάτων τοποθετούνται διώροφοι ψευδοπεσσοί με ιωνικό επίκρανο, ορίζοντας έτσι σε όψη την εσωτερική οργάνωση του κτιρίου. Επί της οδού Πάικου η κεντρική είσοδος τονίζεται με την δημιουργία υψηλής δίφυλλης εισόδου και τρίλοβα ανοίγματα στους δυο υπερκείμενους ορόφους.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Αρχικοί ιδιοκτήτες ήταν οι Ιακώβ Ισαάκ Σαλέμ, έμπορος ψιλικών, ανδρικών και γυναικείων ειδών Αβραάμ Αλμπέντα, νηματέμπορος οι αδελφοί Αβραάμ και Ισαάκ Σαλτιέλ του Ααρών, υφασματέμποροι.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/ 02-11-1983  ΦΕΚ 734/Δ/28-11-1983

Πηγές 
 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου