Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Συγκρότημα κτιρίων Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής, 4ο χλμ. ΕΟ Λάρισας Τρικάλων Λάρισα


Γενική άποψη κεντρικού κτιρίου
Πηγή :  https://www.larissapress.gr

Λεπτομέρεια εισόδου κεντρικού κτιρίου
Πηγή :  ΥΠΠΟ ΔΠΑΝΣΜ

Το ρολόι του κεντρικού κτιρίου
Πηγή :  ΥΠΠΟ ΔΠΑΝΣΜ

Διεύθυνση : 4ο χλμ. ΕΟ Λάρισας Τρικάλων Λάρισα
 
Επωνυμία :  Συγκρότημα κτιρίων Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής
 
Χρόνος Κατασκευής :  1911
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα συγκροτήματος κτιρίων με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με ιδιαίτερα μορφολογικά, αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και εκλεκτικιστικά στοιχεία που εκφράζουν την αρχιτεκτονική της εποχής του μοναδικού για την περιοχή.
Ο όγκος των κτηρίων, η θέση τους στο χώρο, τα ιδιαίτερα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τους με τα εκλεκτικιστικά στοιχεία συνθέτουν ένα αρχιτεκτονικό σύνολο πολύ αξιόλογο, μοναδικό στην περιοχή, που εκφράζει την αρχιτεκτονική των αρχών του 20ού αιώνα.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Πρόκειται για συγκρότημα 43 κτιρίων αποθηκών, υποστέγων και άλλων κτηρίων συνοδείας, κάθε ένα από τα οποία έχει τη δική του χρήση και λειτουργία, σε έκταση 42 περίπου στρεμμάτων. Τα περισσότερα από τα κτίρια κτίστηκαν με δαπάνη του κληροδοτήματος Γεωργίου Αβέρωφ στις αρχές του αιώνα (1911 κ.εξ.) για να στεγάσουν τη Γεωργική Σχολή. Το 1949 η Σχολή μετατράπηκε σε Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο. Από το 1991 λειτουργεί ως Τεχνική Επαγγελματική Σχολή Τεχνιτών Αγροτικών Μηχανημάτων του Υπουργείου Γεωργίας.
Το σημαντικότερο κτήριο του συγκροτήματος είναι το κεντρικό κτήριο που στεγάζει τις αίθουσες διδασκαλίες και τα γραφεία καθηγητών. Το κτήριο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, στο υπόγειο, στο υπερυψωμένο ισόγειο και στον όροφο. Τονίζεται ο οριζόντιος άξονας, αλλά και το κεντρικό τμήμα του κτίσματος που απολήγει σε ρολόι, πάνω από τη μαρμάρινη επιγραφή «ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ¸Α└┐Θ΄ (1909)». Η κάλυψη του κτηρίου ολοκληρώνεται με στέγη από κεραμίδια.
Σημαντικό κτήριο είναι επίσης το διώροφο οικοδόμημα των γραφείων διοίκησης της Σχολής, ενώ σε όμοιο αρχιτεκτονικό ύφος ακριβώς απέναντί του βρίσκεται το κτηρίο που χρησιμοποιείτο ως οικία του Διευθυντή και ως ξενώνας. Επιπλέον, πολύ αξιόλογο είναι το κτήριο της βιβλιοθήκης και των αιθουσών συνεδριάσεων. Τα υπόλοιπα κτήρια, εξίσου ενδιαφέροντα, με διάφορες χρήσεις, συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν τις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 

Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου