Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Αρχοντικό Πανταζή, Μονοδένδρι Ιωαννίνων

Γενική άποψη
Πηγή :  https://www.rizarios.gr

Γενική άποψη
Πηγή :  https://www.rizarios.gr

Διεύθυνση :  Μονοδένδρι Ιωαννίνων
 
Επωνυμία :  Αρχοντικό Πανταζή
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική
 
Χρόνος Κατασκευής :  1835-1949
 
Χρονολογία σε πέτρα
Εγχάρακτη μαυρόπλακα, από αυτές που έγραφαν τα παιδιά στο σχολείο: «Ο ΟΙΚΟS ΕΣΤΙ / ΚΥΡΙΟΥ / ΠΑΝΤΑΖΗS / CΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ / 1835 οκτωμ / βριου 10 / Μαναδένδρι». Η μαυρόπλακα ήταν εντοιχισμένη επάνω από την κεντρική είσοδο της οικίας Αλεξάνδρας Πανταζή-Τραγουλιά. Σήμερα φυλάσσεται στο εσωτερικό της. Οι δύο οικίες (Ιωάννη Λαδιά και Αλεξάνδρας Πανταζή-Τραγουλιά) ήταν κάποτε ενωμένες σε μία.
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για επιβλητική διώροφη κατοικία με περίτεχνη λιθοδομή, ψηλό πέτρινο περίβολο, πλακοστρωμένες αυλές, βοηθητικούς χώρους, στον κάτω όροφο και τα υπόγεια, καθώς και με άνετους χώρους υποδομής με τα πολλά παράθυρα στον δεύτερο όροφο. Κατά την αποκατάσταση έχουν διατηρηθεί απλούστερες ξυλόγλυπτες οροφές και έχει προτιμηθεί ένα ψυχρότερο εσωτερικό στυλ με λευκούς τοίχους, ανοιχτά χρώματα και ορισμένα κλασικιστικά στοιχεία.
Ο οντάς διαθέτει ξύλινη μεσάντρα, η οποία στο μέσο της σχηματίζει αβαθή κόγχη. Στο τύμπανο του τοξωτού υπέρθυρου της αβαθούς κόγχης εικονίζεται έφιππος ο Μέγας Ναπολέων, καθώς φέρεται να κυνηγάει λαγό με τη βοήθεια σκύλου. Ο λαγός τρέχει σαστισμένος να ξεφύγει, ενώ παράλληλα έχει γυρισμένο το κεφάλι προς τους διώκτες του. Οι υπόλοιποι τοίχοι του οντά είναι διακοσμημένοι με συμμετρικά άνθινα ροκοκό μοτίβα, στα οποία ακροπατούν πουλιά ή πετειναράκια.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Πρόκειται για αξιόλογο κτίσμα, που αποτελεί δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής.
Από το καλοκαίρι του 2000 στεγάζει το Ριζάρειο Κέντρο Εκθέσεων και Συναθροίσεων.
Στον εξωτερικό τοίχο της οικίας αναγράφεται η χρονολογία : «1849».
Σε εγχάρακτη μαυρόπλακα, από αυτές που έγραφαν τα παιδιά στο σχολείο αναγράφετααι : «Ο ΟΙΚΟS ΕΣΤΙ / ΚΥΡΙΟΥ / ΠΑΝΤΑΖΗS / CΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ / 1835 οκτωμ / βριου 10 / Μαναδένδρι». Η μαυρόπλακα ήταν εντοιχισμένη επάνω από την κεντρική είσοδο της οικίας Αλεξάνδρας Πανταζή-Τραγουλιά. Σήμερα φυλάσσεται στο εσωτερικό της.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 

Πηγές 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου