Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Δημοτική Αγορά, Αρεθούσης Βενιζέλου & Κριεζώτου, Χαλκίδα

Γενική άποψη από street View (2011)

Γενική άποψη από street View (2014)

Διεύθυνση :  Αρεθούσης Βενιζέλου & Κριεζώτου, Χαλκίδα
 
Επωνυμία :  Δημοτική Αγορά
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό/ μοντέρνου κινήματος Bauhaus
 
Χρόνος Κατασκευής :  Α΄φάση 1885/Β΄φάση1935
 
Αρχιτέκτονας :  Σόλων Κυδωνιάτης
 
Περιγραφή :
Διαμορφώθηκε σε δύο διακριτές φάσεις.
Η α΄ φάση - απλού νεοκλασικού ρυθμού, σε σχήμα Π (επί των οδών Κριεζώτου-Αρεθούσης-Βενιζέλου), με οικοδομικό υλικό από τα κατεδαφισμένα τείχη της πόλης της Χαλκίδας ξεκίνησε το 1885 και ολοκληρώθηκε το 1887.
Το 1935 ξεκίνησε η β΄ φάση - ρυθμού μοντέρνου κινήματος Bauhaus με στοιχεία art nouveau και art deco, αντεστραμμένου σχήματος π,  αποτελεί ένα από τα πρώτα και λιγοστά δείγματα επώνυμης αρχιτεκτονικής. Κατασκευάστηκε κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, τον οποίο εκέρδισαν οι μηχανικοί Σόλων Κυδωνιάτης (ακαδημαϊκός και καθηγηγητής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου) και Βαγιανός - με το ψευδώνυμο «Νεοέλληνες». Εφαρμόσθηκαν οι αρχές του μοντέρνου κινήματος Bauhaus με στοιχεία art nouveau και art deco (σιδεριές και φωτιστικά). Σ’ αυτήν εγκαινιάζεται με πρωτοποριακό τρόπο η χρήση του μπετόν αρμέ και των νέων τεχνολογιών στην Χαλκίδα (π.χ. εντυπωσιακό στέγαστρο).

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Από ιστορικής πλευράς το συγκρότημα στο σύνολο του αποτελεί ουσιώδες τεκμήριο της Πολεοδομίας της Χαλκίδας.
Από αρχιτεκτονικής πλευράς, και παρά τις υφιστάμενες φθορές και παραμορφώσεις, το συγκρότημα διατηρεί ευκρινώς τις μορφολογικές και τυπολογικές ιδιαιτερότητες των δυο φάσεων κατασκευής του. Από περιβαλλοντικής πλευράς κρίνεται αναγκαία η διατήρηση και αποκατάσταση του κτιριακού συνόλου της Αγοράς καθ’ όσον αυτή συμβάλλει θετικά :
Α) Στη διδακτική απόδοση ενός αρχιτεκτονήματος διακεκριμένης δημοσίας και κοινωνικής λειτουργίας, στο οποίο έχει - κατά χρονικές φάσεις - αποτυπωθεί η δυναμική των αντιλήψεων για την εξέλιξη των τυπολογικών και μορφολογικών εκφραστικών μέσων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την μετάβαση από την εποχή του όψιμου ιστορισμού, προς τη ρασιοναλιστική ανανέωση του 20ου αιώνα.
Β) Στην απόδοση μιας σχετικής ισορροπίας μεταξύ του κτισμένου και του ελεύθερου περιβάλλοντος χώρου.
Γ) Στη διατήρηση της λειτουργίας μιας κεντρικής «λαϊκής Αγοράς», η οποία κατά ιστορική νομοτέλεια συνδέει τον αστικό πληθυσμό της Χαλκίδας (σε οικονομική και κοινωνική βάση) με το αγροτικό παραγωγικό δυναμικό της ενδοχώρας της Εύβοιας.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
 
Πηγές 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου