Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Αρχοντικό Παπακώστα, Μπιζανίου Κομνηνών & Μητρ. Ιγνατίου, Άρτα

Γενική άποψη από street View (2012)

Γενική άποψη από street View (2012)

Γενική άποψη από street View (2012)

Διεύθυνση :  Μπιζανίου Κομνηνών & Μητρ. Ιγνατίου, Άρτα

Επωνυμία :  Αρχοντικό Παπακώστα

Περιγραφή :

Πρόκειται για μια λιθόκτιστη αστική κατοικία. Αποτελεί ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικό συνδυασμό ύφους παλαιού Αρχοντικού της τελευταίας περιόδου της Τουρκοκρατίας και Νεοκλασικού.

Το αρχοντικό αυτό συνδυάζει χαρακτηριστικά των πυργόσπιτων του δέκατου όγδοου αιώνα με χαρακτηριστικά κλασικίζοντος ύφους. Αποτελείται από ισόγειο και όροφο που συνδέονται με μια ξύλινη σκάλα, ενώ στον περίβολο του αρχοντικού υπάρχει ένα πηγάδι. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα τείχη της κατοικίας με τις πολεμίστρες.

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :

Η ακριβής χρονολογία οικοδόμησης της οποίας δεν είναι γνωστή, τοποθετείται όμως μεταξύ ύστερου δέκατου ένατου αιώνα και πρώιμου εικοστού.

Ένας επιφανής κάτοικος ήταν ο γιατρός Παπακώστας, ο οποίος είχε σπουδάσει στη Γαλλία. Ο γιατρός αυτος ήταν μία ξεχωριστή προσωπικότητα, που συμμετείχε στα πνευματικά δρώμενα της εποχής του. Συγκεκριμένα, ήταν μέλος του “Μικρού Ομίλου”, ενός πολιτιστικού συλλόγου της Άρτας, που μετά τη διάλυσή του το 1927 δώρισε τη βιβλιοθήκη του για τη συγκρότηση της βιβλιοθήκης του συλλόγου “Σκουφά”.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση

ΥΠΠΕ  ΑΡΧ/Β1/Φ33/18062/484/30-3-1981  ΦΕΚ 211/Β/13-4-1981

Πηγές 

http://listedmonuments.culture.gr

http://artavoice.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου