Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Μικρή Πολυκατοικία, Διον. Αρεοπαγίτου 17, Αθήνα

Γενική άποψη από street View (2014)

Λεπτομέρεια εισόδου
Πηγή :  http://archaeologia.eie.gr

Διεύθυνση :   Διον. Αρεοπαγίτου 17, Αθήνα
 
Επωνυμία :  Μικρή Πολυκατοικία
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Εκλεκτικιστικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1930
 
Αρχιτέκτονας :  Βασ. Κουρεμένος
 
Περιγραφή :
Η πολυκατοικία βρίσκεται απέναντι στον βράχο της Ακρόπολης και αντικρύζει το αρχαίο Θέατρο του Διονύσου. Aποτελείται από ισόγειο και τρία οροφοδιαμερίσματα, που έχουν υποστεί αρκετές εσωτερικές αλλαγές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση της μαρμαρεπένδυτης όψης, στην οποία η νεωτερικότητα και η αφαιρετική τάση της εποχής συνδυάζονται με τη συμμετρία και τις επιμέρους αναλογίες της νεοκλασικής παράδοσης. Tα εντυπωσιακότερα στοιχεία της όψης είναι η αρμονία των πολύχρωμων ορθομαρμαρώσεων, ο ανάγλυφος διάκοσμος της κύριας εισόδου και οι έντονοι χρωματισμοί των ψηφιδωτών παραστάσεων του τρίτου ορόφου, τεχνοτροπίας art déco.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Αποτελεί δείγμα εκλεκτικιστικού κτιρίου, κτισμένο γύρω στο 1930, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Βασίλειου Κουρεμένου (1875-1957), απόφοιτου της γαλλικής Ecole des Beaux-Arts, και οπαδού μιας "ρασιοναλιστικής κάθαρσης" του κλασικισμού, με στόχο την "εναρμόνησή του με τις νέες λειτουργικές και κατασκευαστικές συνθήκες", χωρίς ωστόσο να χαθεί η αισθητική του. Το έργο του εμφανίζει παράλληλα στοιχεία αναζήτησης της "ελληνικότητας", όπως στην περίπτωση αυτή με τις παραστάδες των φωτιστικών της εξώπορτας (που μιμούνται αρχαίους κίονες σε συνδυασμό με νεοελληνικές "καρυάτιδες"), τις ορθομαρμαρώσεις και τις ψηφιδωτές παραστάσεις με αρχαιοελληνικό περιεχόμενο (ανάλογες συναντάμε και σε άλλα του έργα, όπως λ.χ. στο κτίριο του Μ.Τ.Π.Υ., που βρίσκεται στη γωνία των οδών Αθηνάς και Λυκούργου). Η "Μικρή Πολυκατοικία" έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα το 1978 από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και προστατευόμενο έργο τέχνης το 1988 από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά το τελευταίο προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό του το 2007, προκειμένου να κατεδαφιστεί, με το αιτιολογικό ότι παρεμποδίζει τη θέα των μνημείων της Ακρόπολης από το υπό ανέγερση Νέο Μουσείο στον χώρο του Μακρυγιάννη. Η απόφαση προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ακυρώθηκε.
Περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα εκατό  καλύτερα δείγματα της ελληνικής αρχιτεκτονικής στον 20ό αιώνα, τα οποία είχαν επιλεγεί το 2002 από Έλληνες και ξένους ειδικούς.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  Π.Δ. α/07-07-1978  ΦΕΚ 405/Δ/09-08-1978
ΥΠΠΟ  ΔΙΛΑΠ/Γ/1164/19744/9-5-1988  ΦΕΚ 357/Β/7-6-1988
 
Πηγές 
 
http://listedmonuments.culture.gr
http://estia.minenv.gr
http://archaeologia.eie.gr
https://www.womantoc.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου