Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο, πλ. Πετρινού, Τρίπολη

Γενική άποψη από street View (2014)

Διεύθυνση :  πλ. Πετρινού, Τρίπολη

Επωνυμία :  Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο

Χρόνος Κατασκευής :  1905-1910

Αρχιτέκτονας :  Αναστάσιος Μεταξάς

Περιγραφή :
Η διακόσμηση στο εσωτερικό του θεάτρου είναι έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Ζολί. Το θέατρο διέθετε αίθουσα θεατών ορθογώνιας κάτοψης με 132 θέσεις στο ισόγειο ντυμένες με βαρύ γαλλικό βελούδο και 80 στον εξώστη, 12 καμαρίνια καθώς και 2 θεωρεία.

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Πρόκειται για ένα πραγματικό στολίδι για την Τρίπολη. Το θέατρο θεμελιώθηκε το 1905 και εγκαινιάστηκε πέντε χρόνια αργότερα. Είναι ευγενική προσφορά του Ιωάννη Μαλλιαρόπουλου ο οποίος ήταν γιατρός και φλογερός φιλότεχνος.
Πρόκειται για έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά. Καθώς ο ευεργέτης Μαλλιαρόπουλος δεν φειδωλεύτηκε τις δαπάνες ο Μεταξάς μπόρεσε να χρησιμοποιήσει άριστους τεχνίτες. Στη διακόσμηση εργάστηκε ο διάσημος Γάλλος αρχιτέκτονας Ζολί. Με βαθυκόκκινα βελούδινα καθίσματα, δερμάτινες κουίντες, πολυτελή θεωρεία και δώδεκα καμαρίνια, έμελλε να σημαδέψει την πολιτιστική ζωή όλης της Πελοποννήσου.
Η πρώτη παράσταση δόθηκε από το θίασο της θρυλικής κυρίας του θεάτρου, της Ροζαλίας Βονασέρα. Από τη σκηνή του πέρασαν η Κοτοπούλη, η Παξινού, ο Μινωτής, ο Γιώργος Παπάς, η αφρόκρεμα της θεατρικής τέχνης. Επίσης φιλοξένησε σπουδαίες μουσικές βραδιές.
Το 1940 λεηλατείται βάναυσα από τους Ιταλούς και διακόπτεται η λειτουργία του. Το 1977 άρχισε σταδιακά η αποκατάστασή του που πια έχει ολοκληρωθεί. Η Θεατρική Ομάδα Τρίπολης και το Κέντρο Καλλιτεχνικής Πράξης, δύο φίλεργοι οργανισμοί με προσφορά στον πολιτισμό δίνουν παραστάσεις και οργανώνουν εκδηλώσεις. Το Μαλλιαροπούλειο είναι ένα αυθεντικό κομμάτι της λαμπερής πολιτιστικής ζωής της Τρίπολης.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ως οίκημα που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία  με την απόφαση
Πηγές 
1. Υπουργείο Πολιτισμού  http://listedmonuments.culture.gr
2. Ιστοσελίδα  http://www.traveltripolis.gr
3. Σίνη Ανδριάννα :  Πτυχιακή Εργασία  «Πολιτιστικό προφίλ και marketing/branding : Η περίπτωση της Τρίπολης»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου