Γενική άποψη από street View (2014)
|
Λεπτομέρεια στέψης
γωνίας
Πηγή : https://thessarchitecture.wordpress.com |
Λεπτομέρεια όψης
Πηγή : https://thessarchitecture.wordpress.com |
Διεύθυνση : Ελ. Βενιζέλου 41 & Σολωμού 19, Θεσσαλονίκη
Επωνυμία : Μέγαρο Αλέργα Εργάς
Χρόνος Κατασκευής : 1925
Αρχιτέκτονας :
Η αρχιτεκτονική μελέτη ανατέθηκε στο γραφείο Σ.Δ. Μυλωνά – Κ. Γιωτόπουλου και Ε.Σ. Κοτζαπασούλη, ενώ η στατική μελέτη στο γραφείο Ν. Ρέλλας και ανεψιός. Για πρώτη φορά εντοπίζεται διαφορετική ανάθεση για αρχιτεκτονική και στατική μελέτη.
Περιγραφή :
Οικοδομήθηκε με την υπ. αριθ. 1189/26.6.1925 οικοδομική άδεια που αφορούσε κτίριο με υπόγειο, ισόγειο και πέντε ορόφους. Το ισόγειο οργανώνεται γύρω από έναν εσωτερικό διάδρομο σχήματος «Γ» που ενώνει την οδό Βενιζέλου με την οδό Διονυσίου Σολωμού. Επίσης σχεδιάστηκε μικρή απόληξη προς την οδό Εγνατία, με σκοπό να ενωθεί με τον αντίστοιχο διάδρομο του οικοπέδου 14. Γύρω από αυτόν τον διάδρομο και στις δύο όψεις της οικοδομής διαμορφώθηκαν δώδεκα καταστήματα. Σε καθέναν από τους τέσσερις επόμενους ορόφους οργανώθηκαν ένδεκα γραφεία. Τέλος στον πέμπτο όροφο οργανώθηκαν επτά γραφεία.
Στη γωνία του κτιρίου εγγράφεται ένας κυκλικός χώρος, ο οποίος στο υπερώο αναδεικνύεται πλήρως με το προεξέχον γείσο του και τον κρεμμυδόσχημο τρούλο του. Τετραώροφες προεξοχές διαμορφώνονται στο πέρας της όψης του κτιρίου επί της οδού Βενιζέλου, αλλά και επί της οδού Σολωμού. Οι προεξοχές αυτές στην απόληξή τους στέφονται με καμπύλο αέτωμα με φυτικούς κοσμήτες.
Παρατηρούμε την στέγαση της καμπυλόγραμμης γωνιακής απόληξης με τρούλο με φεγγίτες. Χαρακτηρίζεται από απόλυτη συμμετρία τόσο στις κατακόρυφες όσο και στις οριζόντιες ζώνες (βάση, κορμός, επίστεψη).
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Η οικοδομή της Αλέγρα Έργας καταλαμβάνοντας μία από τις πιο κεντρικές και περίοπτες γωνίες του κέντρου της πόλης σχεδιάστηκε έτσι ώστε να λειτουργήσει ως ορόσημο.
Κτίστηκε το 1925 σε σχέδια των Μυλωνά-Κοτζαμπασούλη στην πυρίκαυστη ζώνη για να στεγάσει τη εβραϊκή οικογένεια της Αλέγρα και του Αλμπέρτο Εργάς. Ανήκει στον τύπο οικογενειακού μεγάρου, τον τύπο ιδιοκτησίας που εμφανίζεται κατά την ανοικοδόμηση μετά την φωτιά του 1917.
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ΦΕΚ 734/Δ/23-11-1983
Πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου