Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

εστιατόριο ΟΛΥΜΠΟΣ - ΝΑΟΥΣΑ, Νίκης 5, Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη από street View (2020)




Σχέδιο όψης

Διεύθυνση : Νίκης 5, Θεσσαλονίκη 

Επωνυμία : εστιατόριο ΟΛΥΜΠΟΣ - ΝΑΟΥΣΑ 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1925-1927 

Αρχιτέκτονας : Ζακ Μωσσέ 

Περιγραφή : 
Πρόκειται για μοναδικό δείγμα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής με στοιχεία νεοκλασικισμού αλλά και έντονα στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Θεσσαλονίκης, έργο του γνωστού αρχιτέκτονα της Θεσσαλονίκης Ζακ Μωσσέ. 
Αποτελείται από ισόγειο, ημιώροφο και δύο ορόφους, με συνολικό εμβαδόν πάνω από 900 τ.μ. (κυρίως στην διαμόρφωση της όψης). Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου συντίθεται αμιγώς από οπλισμένο σκυρόδεμα και είναι πλαισιακός, δηλαδή χωρίς τοιχώματα. Η πρόσοψη χωρίζεται σε 5 κάθετους άξονες που χωρίζονται με ψευδοπαραστάδες που καταλήγουν σε επίκρανα. Ο δεύτερος και ο τέταρτος κάθετος άξονας διαφοροποιούνται οπτικά με κοίλη διαμόρφωση. Οι δύο αυτοί άξονες φέρουν και την βασική διακόσμηση της πρόσοψης, διακοσμητικά μενταγιόν με κεφαλή γυναίκας και άνδρα. 
Το κλιμακοστάσιο βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της κάτοψης του κτιρίου χωρίς ωστόσο να καταλήγει σε υαλοσκεπή. Το ισόγειο διαθέτει μεγαλύτερο ύψος από τους ορόφους και πιο ανοιχτούς, ενιαίους χώρους για λόγους χρηστικότητας. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Στο ισόγειο του κτιρίου στεγάζεται το ιστορικό εστιατόριο ΟΛΥΜΠΟΣ - ΝΑΟΥΣΑ
Για το κτίριο εκδίδονται δύο οικοδομικές άδειες, η πρώτη το 1923 στο όνομα των Σακιτούδη-Λεών και αφορά μια διώροφη αστική οικία. Η δεύτερη εκδίδεται το 1925 από τον Ζακ Μοσέ, για τον Λεών Γιουδά και αφορά πενταώροφο μέγαρο πολλαπλών χρήσεων. Η δεύτερη είναι και αυτή που επικρατεί τελικά, παρόλο που το τελικό κτίριο δεν εξαντλεί τους ορόφους για τους οποίους αδειοδοτήθηκε.
Από το 1927 έως και το 1994 φιλοξένησε το θρυλικό εστιατόριο Όλυμπος-Νάουσα, περίφημο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, επειδή κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του συγκέντρωσε πλήθος προσωπικοτήτων από το χώρο της Πολιτικής, του Πνεύματος και της Τέχνης. Οι συνταγές του ήταν ξακουστές και οι παλιοί Θεσσαλονικείς αναπολούν ακόμα τα πιάτα και την ατμόσφαιρά του.
Το 1994, το εστιατόριο έκλεισε και ιδιοκτήτρια πλέον του κτιρίου είναι μεγάλη τράπεζα. Από την τράπεζα έχουνε γίνει προσπάθειες πώλησης του κτιρίου, οι οποίες ωστόσο ήταν ανεπιτυχείς. Ρητή υποχρέωση της ιδιοκτήτριας εταιρείας είναι η διατήρηση και συντήρηση του κτιρίου, που έχει κηρυχθεί έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ΦΕΚ, ήδη από το 1993.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου