Γενική άποψη από street View (2011)
|
Λεπτομέρεια εσωτερικού
|
Πλάκα με το όνομα του
Αρχιτέκτονα
|
Διεύθυνση : Αρχαιολογικού Μουσείου 30, Θεσσαλονίκη
Επωνυμία : Γενί Τζαμί
Αρχιτεκτονική μορφή : Εκλεκτικιστικό με επιρροές
Χρόνος Κατασκευής : 1900-1902
Αρχιτέκτονας : Vitaliano Poselli
Περιγραφή :
Ανήκει στον εκλεκτικισμό και είναι ένα μείγμα επιρροών και διαφορετικών στυλ, καθώς ενσωματώνει στοιχεία ισλαμικά (μιναρές, ισλαμική καλλιγραφία και διακοσμητικές απεικονίσεις του φυτικού βασιλείου), εβραϊκά (πολύ συχνό μοτίβο το αστέρι του Δαβίδ), ευρωπαϊκά (baroque οροφή και γοτθικά παράθυρα), βυζαντινά (κολώνες).
Το τέμενος προσανατολίζεται στην Μέκκα και αποτελείται από τρουλοσκέπαστη τετράγωνη αίθουσα κι ένα διώροφο προθάλαμο. Εντύπωση προκαλεί η διακόσμηση του τρούλου εσωτερικά, καθώς είναι πολύχρωμη και φέρει φυτικά μοτίβα.Στην πρόσοψη κυριαρχούν τα κατακόρυφα στοιχεία που τη χωρίζουν σε 3 ζώνες. Η μεσαία ζώνη που ορίζει την είσοδο φέρει σαν επιστέγασμα ένα είδος αετώματος τριγωνοειδούς μορφής, με έντονη φυτική διακόσμηση. Εκτός του κεντρικού άξονα εισόδου-αετώματος, υπάρχουν και οι άξονες των 2 ρολογιών οι οποίοι υπερτονίζονται από τις κυφώσεις, στοιχείο που συναντάμε και στις υπόλοιπες γωνίες του κτιρίου. Οι άλλες όψεις οργανώνονται σε 3 ζώνες με οριζόντιες διακοσμητικές ταινίες. Τα ανοίγματα είναι δίλοβα τοξωτά και συμμετρικά τοποθετημένα. |1| Έχει 2 εισόδους. Η κεντρική ήταν μόνο για τους άντρες ενώ οι γυναίκες εισέρχονταν από την πλαϊνή πόρτα.
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1900 και τελείωσε το 1902. Χτίστηκε σε σχέδια του Vitaliano Poselli, του επίσημου αρχιτέκτονα της οθωμανικής αρχής στην Θεσσαλονίκη, για να αποτελέσει χώρο λατρείας για τους Ντονμέδες (εξισλαμισμένοι Εβραίοι) της πόλης. Ήταν το πρώτο τζαμί που χτίστηκε εκτός των τειχών της παλιάς πόλης και επιλέχθηκε να χτιστεί στην συγκεκριμένη περιοχή, καθώς εκεί έμενε ένα μεγάλο ποσοστό εύπορων ντονμέδων. Ήταν επίσης και το τελευταίο που χτίστηκε στην πόλη. Λειτούργησε ως τζαμί μόλις για 10 χρόνια καθώς ξέσπασαν οι Βαλκανικοί και οι ντονμέδες άφησαν την πόλη, εφόσον συμφωνήθηκε η ανταλλαγή πληθυσμών. Μεταξύ 1922 και 1925, φιλοξένησε πρόσφυγες από την καταστροφή της Σμύρνης. Το 1925 στέγασε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μέχρι και το 1963. Πλέον χρησιμοποιείται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης ως εκθεσιακός χώρος
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
Πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου