Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Παλατάκι, Λιμενάρια Θάσου

Γενική άποψη από street View (2014)

Γενική άποψη από street View (2014)

Διεύθυνση : Λιμενάρια Θάσου 

Επωνυμία : Παλατάκι 

Αρχιτεκτονική τάση :  Εκλεκτικιστικό

Χρόνος Κατασκευής : 1903 

Αρχιτέκτονας : Pierro Arrigoni 

Περιγραφή : 
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτήριο, με πύργους στις άκρες του, 
Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα εκλεκτικισμού με δυτικές επιδράσεις, έργο του αρχιτέκτονα Pierro Arrigoni. Το κτίσμα είναι διώροφο με υπόγειο και σοφίτα. Διαθέτει με αυστηρή συμμετρία και επιρροές από κεντροευρωπαϊκά ρεύματα. 
Στην ανατολική, τη δυτική πλευρά καθώς και στο κέντρο διαθέτει σοφίτες, ενώ τα θεμέλια του είναι υπερυψωμένα για λόγους προστασίας από την υγρασία. Τα μπαλκόνια της έπαυλης προσφέρουν άπλετη θέα στα Λιμενάρια. Δύο σειρές δωματίων οργανώνονται συμμετρικά γύρω από ένα διάδρομο επιμήκη. Το κλιμακοστάσιο της πλάγιας όψης και οι δύο πύργοι έχουν στέγαση με πλάκες σχιστολιθικές. Η κύρια όψη που βλέπει την θάλασσα οργανώνεται συμμετρικά γύρω από ένα κεντρικό άξονα ο οποίος τονίζεται με την απόληψη κεντρικού αετώματος και την ύπαρξη εξώστη, ενώ οι δύο άκρες προεξέχουν συμμετρικά και φέρουν κεντρικά εξώστες στον όροφο. Ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου, με τα πεύκα, αποτελεί μοναδικό στοιχείο φυσικού κάλλους. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Tο Παλατάκι ήταν το «στρατηγείο» των εταιρειών που κατά καιρούς εκμεταλλεύτηκαν τα μεταλλεία της Θάσου. Κτίστηκε μαζί με το Εργοστάσιο Μεταλλουργίας το 1903 από την γερμανική εταιρεία Speidel και λειτούργησε ανά διαστήματα για περίπου 60 χρόνια, μέχρι το 1963, όταν και σταμάτησαν όλες οι μεταλλευτικές εργασίες στην περιοχή. Λειτούργησε τόσο ως έδρα της επιχείρησης όσο και ως κατοικία του ιδιοκτήτη, ενώ φιλοξενήθηκαν στο Παλατάκι κατά καιρούς υψηλά πρόσωπα τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής σκηνής. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου