Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Αναγνωστοπούλειος Γεωργική Σχολή, Κόνιτσα Ιωαννίνων

Γενική άποψη
Πηγή :  http://www.konitsa.gr

Γενική άποψη
Πηγή :  http://www.konitsa.gr


Διεύθυνση : Κόνιτσα Ιωαννίνων 

Επωνυμία : Αναγνωστοπούλειος Γεωργική Σχολή 

Αρχιτεκτονική τάση : Λαϊκή Αρχιτεκτονική με νεοκλασικά στοιχεία 

Χρόνος Κατασκευής : 1925 

Αρχιτέκτονας : 
Υπάρχουν αναφορές ότι η αρχιτεκτονική μελέτη ανατέθηκε στον Βασίλη Κουρεμένο. 

Περιγραφή : 
Διώροφο λιθόκτιστο κτίριο, μεγάλου κτιριακού όγκου και επιβλητικό στο χώρο ένταξης του κτιρίου ειδικής χρήσης με γενικά χαρακτηριστικά λαϊκής αρχιτεκτονικής και νεοκλασικών στοιχείων. Εξώτερικά η όψη του κτιρίου εμφανίζεται από εμφανή λιθοδομή. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Κτίστηκε το 1925 με δαπάνες και σύμφωνα με τη διαθήκη του εκ Παπίγκου Ζαγορίου μεγάλου ευεργέτη παγκόσμιας εμβέλειας Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου (1838-1906), ο οποίος διετέλεσε για πολλά έτη διευθυντής της Σχολής Κωφαλάλων Perkins στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Στη διαθήκη του ο Αναγνωστόπουλος όριζε το ποσό των 200000δολλαρίων για την ίδρυση πρότυπου Γυμνασίου σε πόλη κοντά στη γενέτειρά του.Παρά την επιθυμία του η αρμόδια επιτροπή και οι εκτελεστές της διαθήκης ίδρυσαν την Αναγνωστοπούλειο Γεωργική σχολή στην Κόνιτσα που λειτούργησε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 50.
Το όνομά του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου έχει συνδεθεί εμμέσως με το θαύμα θέλησης, όπως χαρακτηρίζεται, της Έλεν Κέλερ, την τυφλή και κωφάλαλη που έγινε διδάκτορας φιλοσοφίας, επιστήμονας της ειδικής αγωγής και ακτιβίστρια. Η οικογένεια Κέλερ απευθύνθηκε στη σχολή του Ανάγνος μετά από προτροπή του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, του εφευρέτη του τηλεφώνου. Η διεύθυνση ανέθεσε σε μια 20χρονη δασκάλα, πρώην μαθήτρια της σχολής με προβλήματα όρασης, την Αν Σάλιβαν, να αναλάβει την Έλεν… Η σχέση της δασκάλας και της μαθήτριας έγινε μάλιστα θεατρικό έργο με τίτλο «Το θαύμα της Άννι Σάλιβαν» του Γουίλιαμ Γκίμπσον που βασίστηκε στο μυθιστόρημα της Κέλερ «Η ιστορία της ζωής μου». Από το θεατρικό έργο προέκυψε και η ομώνυμη οσκαρική κινηματογραφική ταινία του 1962 με την Αν Μπάνκροφτ και την Πάτι Ντιουκ.
Ας σημειωθεί οτι στον περίβολο της σχολής βρίσκεται ο τάφος του Μ.Α. Πέθανε στο Τούρνο Σεβερίν της Ρουμανίας το 1906 και τα οστά του μεταφέρθηκαν εκεί πολύ αργότερα.
Το 2019 εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του κτιρίου ύψους 420.000 ευρώ.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 6322/1802α/24-03-1998 ΦΕΚ 268/Δ/05-05-1998 

Πηγές 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου