Κυριακή 10 Μαΐου 2020

παλιό Δημοτικό Σχολείο, Ρεντίνα Καρδίτσας

Γενική άποψη

Διεύθυνση : Ρεντίνα Καρδίτσας 

Επωνυμία : παλιό Δημοτικό Σχολείο 

Περιγραφή : 
Αποτελεί κτίριο ειδικής λειτουργίας κατασκευασμένο βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών και εναρμονισμένο με το περιβάλλον. 
Πρόκειται για εντυπωσιακό λιθόκτιστο και κεραμοσκεπές κτίριο, το οποίο στεγάζεται με δικλινή στέγη καλυμμένη με κεραμίδια γαλλικού τύπου και αποτελεί ένα από τα αξιολογότερα και αντιπροσωπευτικότερα δείγματα σχολικής αρχιτεκτονικής στην περιοχή της Kαρδίτσας. 
H κάτοψή του είναι ορθογωνική και αναπτύσσεται σε δύο στάθμες, το ισόγειο και τον όροφο. 
Tο ισόγειο περιλαμβάνει ένα προθάλαμο, όπου ανοίγεται η κύρια είσοδος του σχολείου, ένα διάδρομο κάθεται τοποθετημένο στον προθάλαμο, στο βάθος του οποίου βρίσκεται κλιμακοστάσιο για τον όροφο και δύο μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας. O όροφος έχει ανάλογη διαμόρφωση με αυτή του ισογείου, με τη διαφορά ότι στη θέση του προθαλάμου του ισογείου είναι το γραφείο των καθηγητών και στο μέσο του διαδρόμου της νότιας πλευράς βρίσκεται η δεύτερη είσοδος του σχολείου, που οδηγεί στην αυλή του. 
Oι όψεις διαμορφώνονται από τη θέση των ανοιγμάτων, τα οποία είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να επιτρέπουν τον επαρκή φωτισμό και αερισμό των χώρων, από την καλοδουλεμένη λιθόκτιστη επιφάνεια και τα επί μέρους μορφολογικά στοιχεία, όπως τα ανώφλια των παραθύρων, το περιθύρωμα της κεντρική εισόδου, τη διαμόρφωση των γωνιών με εναλλασσόμενους γωνιόλιθους. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής και συνδέεται με σημαντικά γεγονότα της νεότερης Ελληνικής ιστορίας αφού εκεί στεγάστηκε η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ το 1943 - 1944. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου