Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Τράπεζα της Ελλάδος, Πανεπιστημίου 21 Σταδίου 14 Εδ. Λω & Ομήρου 1-7, Αθήνα

Γενική άποψη
Φωτογραφία Γ. Κουνενής

Λεπτομέρεια εισόδου
Φωτογραφία Γ. Κουνενής

Σχέδιο όψης

Κεντρική αίθουσα

Διεύθυνση : Πανεπιστημίου 21 Σταδίου 14 Εδ. Λω & Ομήρου 1-7, Αθήνα 

Επωνυμία : Τράπεζα της Ελλάδος 

Χρόνος Κατασκευής : 1933-1938 

Αρχιτέκτονας : Νικόλαος Ζουμπουλίδης & Κωνσταντίνος Παπαδάκης 

Περιγραφή : 
Το κτίριο με κεντρική είσοδο επί της οδού Πανεπιστημίου, αρχικά ήταν τετραώροφο. Με διαδοχικές μεταγενέστερες προσθήκες, επεκτάθηκε σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο, ενώ το 1982 προστέθηκε και 5ος όροφος. 
Το κτίριο αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα των δημόσιων κτιρίων στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, κλασικίζουσας και μάλλον αυστηρής αρχιτεκτονικής. Διαθέτει απλότητα στην εμφάνιση, χωρίς επίδειξη πολυτέλειας και χωρίς αυτό να είναι εις βάρος της στατικότητας του οικοδομήματος ή της άνεσης των χρηστών. Στόχος είναι η όλη κατασκευή να φανερώνει το χαρακτήρα του ιδρύματος, εμπνέοντας ένα αίσθημα σταθερότητας και εμπιστοσύνης. 
Οι χώροι, σε όλα τα επίπεδα, είναι αρχοντικοί, επιμελημένοι και άνετοι. Ειδικά στο επίπεδο του ισογείου, η θαυμάσια σάλα (αίθουσα συναλλαγών τότε), εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τις μαρμαροεπενδύσεις και τις boiserie, τα μωσαϊκά δάπεδα, τις επιμελημένες ξύλινες θύρες, το θαυμάσιο έργο βιτρώ της οροφής, αλλά και με τις αναλογίες και μόνο του χώρου. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Το επιβλητικό μέγαρο της Τραπέζης της Ελλάδος στην οδό Πανεπιστημίου οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1933-1938, βάσει σχεδίων των αρχιτεκτόνων Νικόλαου Ζουμπουλίδη και Κωνσταντίνου Παπαδάκη. 
Η κατάθεση θεμελίου λίθου έγινε στις 20 Νοεμβρίου 1933. Στα θεμέλια του κτιρίου τοποθετήθηκε κρυστάλλινο δοχείο με χρυσά και αργυρά νομίσματα για να τηρηθεί το έθιμο του «χρυσώματος» 
Η μορφή του ενισχύει την παρατήρηση του Δ. Φιλιππίδη, ότι την περίοδο εκείνη, παρά τις ραγδαίες εξελίξεις, τα μεγάλα δημόσια κτίρια (και όχι μόνο, πρβλ. λόγου χάριν την Γεννάδειο Βιβλιοθήκη του 1923) εξακολουθούσαν να σχεδιάζονται σε "αμιγή" κλασικιστικό ρυθμό. Είναι εντυπωσιακή, πράγματι, η διαπίστωση ότι η πρόσοψη της Τραπέζης της Ελλάδος μιμείται σχεδόν απόλυτα τα Παλαιά Ανάκτορα, σχεδιασμένα από τον Gaertner έναν αιώνα νωρίτερα. Η διαπίστωση αυτή έχει ενδεχομένως και μια συμβολική όψη, ως προς το πού κατοικεί πλέον η πραγματική εξουσία. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ α/13-09-1983 ΦΕΚ 503/Δ/07-10-1983 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου