Γενική άποψη από street View (2014)
|
Διεύθυνση : Κανάρη & Χατζηανέστη 13, Δράμα
Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό
Χρόνος Κατασκευής : 1930
Περιγραφή :
Το κτίσμα αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες, ημιυπόγειο και δύο ορόφους. Επικαλύπτεται με κεραμοσκεπή στέγη που περιβάλλεται από στηθαίο.
Η αρχική χρήση του κτίσματος ήταν ως διώροφη μονοκατοικία. Με μεταγενέστερη επέμβαση απέκτησε τη σημερινή του μορφή και χρήση ως δύο ανεξάρτητα οροφοδιαμερίσματα.
Η μορφή της αρχικής κάτοψης ήταν ορθογωνική. Με τη μεταγενέστερη προσθήκη της κουζίνας και των βοηθητικών χώρων κατ’ επέκταση της Δ πλευράς της, απέκτησε μορφή Γ.
Οι όψεις του κτίσματος οργανώνονται κατά οριζόντιες ζώνες που διαχωρίζονται μεταξύ τους με προεξέχουσες ταινίες. Το κέντρο της κύριας όψης τονίζεται με τη διαμόρφωση τοξωτής εσοχής και στους δύο ορόφους. Στην επιφάνεια της σχηματίζονται τρεις άξονες ανοιγμάτων. Στον α’ όροφο διαμορφώνεται κεντρικά η κυρία είσοδος και δύο παράθυρα εκατέρωθεν. Στον β’ όροφο σχηματίζονται αντίστοιχα τρεις εξώστες με εξωστόθυρες. Οι κατακόρυφες πλευρές του α’ ορόφου διακοσμούνται με επίπλαστους γωνιόλιθους. Η επιφάνειά του διαχωρίζεται σε τρία κατακόρυφα διάχωρα με ζεύγος παραστάδων που τοποθετούνται εκατέρωθεν της κεντρικής εσοχής. Στην όψη του β’ ορόφου σχηματίζονται παραστάδες μόνο στις κατακόρυφες πλευρές της.
Η όψη απολήγει στην ελαφρά προεξοχή του κύριου γείσου που την διαχωρίζει από το στηθαίο. Διακρίνεται για την συμμετρική της σύνθεση και την μεταβολή των στοιχείων της σε κάθε όροφο.
Τα παράθυρα έχουν μεγάλο πλάτος και υπέρθυρο στον τύπο «λαβής κανίστρου». Περιβάλλονται, κατά το ανώτερο τμήμα τους, με πλαίσιο ταινιωτής μορφής. Το κέντρο του υπερθύρου τονίζεται με ανάγλυφο κλειδί τραπεζοειδούς μορφής. Όμοιας μορφής πλαίσιο περιβάλλει και το ορθογωνικό άνοιγμα της κύριας εισόδου καθώς και το άνοιγμα της εσοχής που απολήγει σε σταγόνες κατά τα κατακόρυφα στοιχεία του. Στην ποδιά των παραθύρων σχηματίζεται βάση με στυλίσκους κατά τα πλάγια όριά της. Το τύμπανό της διακοσμείται με ορθογωνικό θωράκιο.
Οι εξωστόθυρες του ορόφου έχουν μικρότερο πλάτος από τα παράθυρα και ορθογωνική μορφή με αποστρογγυλοποιημένες τις γωνίες του υπερθύρου. Οι εξώστες φέρονται από δύο συμπαγή φουρούσια με κοιλόκυρτη διατομή και κυβόσχημη απόληξη. Το κιγκλίδωμά τους αποτελείται από κατακόρυφες ράβδους σιδήρου που κοσμούνται ανά δύο με ρόδακες.
Το κύριο γείσο υπογραμμίζεται με κυμάπο και σειρά από οδόντες. Το στηθαίο που ακολουθεί έχει τεθλασμένη απόληξη. Η επιφάνειά του διακοσμείται με ορθογωνικό, ανάγλυφα θωράκια.
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Αποτελεί πολύ αξιόλογο δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής, όπως αυτή αναπτύχθηκε στη Δράμα στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αι. λόγω της οικονομικής ευημερίας που προήλθε από την ανάπτυξη του εμπορίου του καπνού. Βρίσκεται στη χριστιανική συνοικία της πόλης, έχει εμφανείς νεοκλασικές επιδράσεις στις όψεις και κοινή οργάνωση των κατόψεων.
Αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο καπνέμπορος Προδρόμου.
Σήμερα στεγάζει την Οικολογική Κίνηση Δράμας στην οποία και ανήκει το κτίριο.
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
Πηγές
Δέσποινα Αϊβαζόγλου Δόβα Διδακτορική διατριβή
«Ο νεοκλασικισμός στην αστική αρχιτεκτονική της Δράμας»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου