Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Πύργος Τσουκαλαδέλλη, Θερμή Λέσβου

Γενική άποψη

Γενική άποψη
Πηγή :  https://www.kastra.eu

Διεύθυνση : Θερμή Λέσβου 

Επωνυμία : Πύργος Τσουκαλαδέλλη 

Περιγραφή : 
Πρόκειται για λιθόκτιστο κτίριο με τετράγωνη κάτοψη που αναπτύσσεται σε τέσσερις ορόφους (ισόγειο και τρεις υπερκείμενοι όροφοι). Το ύψος του είναι 11.45μ χωρίς την τετράριχτη στέγη. Έχει τετράγωνη κάτοψη στους 3 πρώτους ορόφους (5,10Χ5,95μ) και ορθογώνια στον τέταρτο λόγω του σαχνισίου (5,10Χ7,10μ) το οποίο είχε καταρρεύσει, αλλά τελευταία αποκαταστάθηκε. 
Είναι μία από τις παλαιότερες λιθόκτιστες αρχοντικές κατοικίες που σώζονται στο νησί αποτελούσε τον πυρήνα αγροκτήματος και χρησίμευε ως παραθεριστική κατοικία των ιδιοκτητών του. Η πυργοειδής μορφή του με προεξέχοντα το ανώτατο όροφο και ο οχυρωματικός χαρακτήρας του με ξύλινο σαχνισί (στεγασμένο ξυλόπικτο εξώστη σε προεξοχή) μας είναι γνωστά ήδη από τις κατοικίες των βυζαντινών γαιοκτημόνων και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη κατά τους μεταβυζαντινούς χρόνους περίοδος κατά την οποία οι ιστορικές συνθήκες επέβαλαν τον οχυρωματικό χαρακτήρα των οικημάτων. 
Σε δύο από τις όψεις του διακρίνονται οι καταχύστρες ή «φονιάδες», απ’ όπου οι ένοικοι έριχναν ζεστό νερό ή λάδι σε αυτούς που προσπαθούσαν να παραβιάσουν την είσοδο. Το εσωτερικό του είναι λιτό. Η επικοινωνία μεταξύ των ορόφων γινόταν με ξύλινες κλίμακες, πιθανώς φορητές στην αρχική του φάση και στη συνέχεια σταθερές. 
Η κατασκευή του κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε και αρχαίο οικοδομικό υλικό καθώς και τα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία του κτιρίου τοποθετούν τη χρονολόγησή του στον 18ο αιώνα. Η εξ ολοκλήρου μάλιστα κατασκευή του από πέτρα δεικνύει πρώιμο τύπο αγροτικού πύργου. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Βρίσκεται μέσα στα όρια του οικισμού της Θερμής Λέσβου σε απόσταση 15 χλμ. περίπου από τη Μυτιλήνη. Στην αρχική του φάση αποτελούσε πιθανώς τον πυρήνα αγροκτήματος και χρησίμευε ως βίγλα, ενώ αργότερα ως παραθεριστική κατοικία των ιδιοκτητών του. 
Ο Πύργος ιδιοκτησιακά ανήκει στο ΥΠ.ΠΟ.Τ (14η ΕΒΑ). 
Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων χρηματοδότησε συστηματικά από το έτος 2006 έως και το 2009 το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (14η ΕΒΑ) προκειμένου να στερεωθεί και να αποκατασταθεί το κέλυφος του μνημείου. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής υλοποιήθηκαν στερεωτικές εργασίες (ανάκτηση λιθοδομών αντικατάσταση σαθρών ξύλινων ανωφλίων ενέματα τσιμεντοκτονίας κατασκευή βαθέως αρμολογήματος και κατασκευή σενάζ κατασκευή τετράριχτης κεραμοσκεπούς στέγης με τοποθέτηση σιδερένιων ενισχυτικών δοκαριών κι ανακατασκευή τμήματος του σαχνισιού που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του πύργου). 
Σήμερα φορέας του μνημείου είναι η 14η Ε.Β.Α. Από το 2004 ξεκίνησαν να υλοποιούνται εργασίες για την στήριξη και την αποκατάστασή του. Σήμερα έχει αποκατασταθεί πλήρως εσωτερικά και εξωτερικά καθώς και ο περιβάλλων χώρος του. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου