Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

οικία Αλεξάνδρου Διομήδη, Ρηγίλλης 18, Αθήνα

Γενική άποψη από street View (2014)

Άποψη από τον κήπο
Πηγή :  https://ecozen.gr

Εσωτερική άποψη

Διεύθυνση : Ρηγίλλης 18, Αθήνα 

Επωνυμία : οικία Αλεξάνδρου Διομήδη 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Αρχιτέκτονας : Αναστάσιος Μεταξάς 

Περιγραφή : 
Τριώροφο νεοκλασικής μορφής κτίριο με πολύ αξιόλογα μορφολογικά στοιχεία και συμμετρικές διατάξεις στην όψη του. Ο κεντρικός άξονας συμμετρίας καθορίζεται από τον μονό αριθμό ανοιγμάτων, την κεντρική είσοδο και το μπαλκόνι του ορόφου. Ισόδομο σύστημα επιχρίσματος με έντονους αρμούς στην όψη. Είσοδος με μαρμάρινα πλαίσια και σιδερένια (πολύ διακοσμημένη) πόρτα εισόδου με φεγγίτη. Μπαλκόνια με ανάγλυφα φουρούσια και κάγκελα περίτεχνου σχεδίου στον Α΄ όροφο. Τα ανοίγματα του Α΄ ορόφου έχουν πλαίσια από τραβηχτά και γείσο με γεισίποδες. Υπάρχουν ταινίες διαχωρισμού των ορόφων. Επίστεψη με γείσο που έχει γεισίποδες και οδοντωτή ταινία. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Αριστοκρατικη οικία του ευπατρίδη και πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξανδρου Διομήδη, έδρα της Βασιλικής Χωροφυλακής μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και βεβαίως τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας για 36 συναπτά έτη, από το 1975 έως το 2011. Το νεοκλασικό της οδού Ρηγίλλης στον αριθμό 18 
Ο Αλέξανδρος Διομήδης του αναθέτει την κατασκευή της οικίας του στο κεντρικό σημείο της πόλης και ο Αναστάσιος Μεταξάς κατασκευάζει ένα αρχιτεκτόνημα ανάλογο των σπουδαίων hôtels privés της Γαλλίας και της Αγγλίας. Το κτίριο δεν είναι τυπικό δείγμα της εποχής. Το μαρμάρινο κλιμακοστάσιο, οι μεγάλοι χώροι υποδοχής, ο μεγάλος εξωτερικός κήπος με τον πυργίσκο θυμίζουν ανάλογες επαύλεις της εποχής του Νέου Φαλήρου και της Κηφισιάς. 
Με τον θάνατο του Αλέξανδρου Διομήδη, το 1950, το κτίριο περνά στη διαχείριση του κοινωφελούς Ιδρύματος «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους». Η επόμενη χρήση του θα γίνει, όπως προειπώθηκε, από τη Βασιλική Χωροφυλακή. Ενα από τα πιο σημαντικά παρασκήνια της περιόδου εκείνης, ήταν οι καταγγελίες περί «βίας και νοθείας» του 1961, όταν βρέθηκαν να έχουν ψηφίσει 218 χωροφύλακες, δηλώνοντας ως κατοικία τους τη Ρηγίλλης 18. 
Το 1975 το κτίριο περνά στην πιο γνωστή φάση του. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναζητεί γραφεία για να στεγαστεί η νεοσύστατη τότε Νέα Δημοκρατία και να αποτελέσει μέχρι το 2011 το στρατηγείο της ελληνικής Κεντροδεξιάς. 
Σήμερα (2020) λειτουργεί σαν Boutique hotel 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 1871/186α/15-01-1990 ΦΕΚ 48/Δ/05-02-1990 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου