Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Δικαστικό Μέγαρο, Καποδιστρίου 10, Λαμία

Γενική άποψη από street View

Διεύθυνση : Καποδιστρίου 10, Λαμία 

Επωνυμία : Δικαστικό Μέγαρο 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1903-1911 

Περιγραφή : 
Νεοκλασικό κτίριο. 
Παρουσιάζει ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία: συμμετρία στα ανοίγματα και στον όγκο, επιμελή δόμηση των πλαισίων των ανοιγμάτων του ισογείου και των γωνιών του κτιρίου μέχρι τον πρώτο όροφο, διακοσμητικές απλές παραστάδες με ραβδώσεις, επιβλητική διαμόρφωση της κύριας όψεως και ενδιαφέροντα εσωτερικό χώρο. 
Ενσωματώνει τις χαράξεις και τα ρυθμολογικά στοιχεία του νεοκλασικισμού, (του όψιμου νεοκλασικισμού μάλιστα), με την πληθώρα των διακοσμητικών στοιχείων, τη διάσπαση των επιμέρους όγκων και την ποικιλία στις επιμέρους μορφολογήσεις των όψεων. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο, που άρχισε να κατασκευάζεται μετά το 1903 και αποπερατώθηκε στα τέλη του 1911, με δαπάνη του εθνικού ευεργέτη, Ανδρέα Συγγρού. Το μέγαρο αποτελεί ζωντανή ιστορία για την πόλη της Λαμίας. Βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τους Γερμανούς τον Απρίλη του 1941 και υπέστη σοβαρές ζημιές από το μεγάλο σεισμό, που έπληξε τη Λαμία, τον Ιούλιο του 1980. 
Είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα νεοκλασικά οικοδομήματα του περασμένου αιώνα στην πόλη της Λαμίας. 
Πρόσφατα έγινε αναπαλαίωση των όψεων του. Η σκάλα της κεντρικής εισόδου αλλοιώθηκε, άλλαξε κατεύθυνση και διασπάστηκε σε δύο. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 22525/1525α/04-04-1988 ΦΕΚ 329/Δ/04-05-1988 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου