Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

παλαιό Δικαστικό μέγαρο, Άγιδος & Λυκούργου, Σπάρτη

Γενική άποψη
Πηγή :  https://notospress.gr

Γενική άποψη

Διεύθυνση : Άγιδος & Λυκούργου, Σπάρτη 

Επωνυμία : παλαιό Δικαστικό μέγαρο 

Αρχιτεκτονική τάση: Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1837-1839 

Περιγραφή : 
Αποτελεί πολύ αξιόλογο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της Σπάρτης. 
Το κτίριο είναι διώροφο στην πρόσοψη και τριώροφο στην πίσω όψη. H κυρία όψη παρουσιάζει συμμετρία ως προς τον κατακόρυφο άξονα, με τον εξώστη σε εσοχή τοποθετημένο ακριβώς στο κέντρο. Στην συμμετρία συμβάλλουν και τα αετώματα στην στέψη των δύο πτερύγων και η διάταξη των ανοιγμάτων εδώ και στις άλλες όψεις. 
Το κτίριο έχει τονισθεί με βαρεία και σύνθετη κορνίζα στη στέγη. Το κτίριο στεγάζεται από ένα σύστημα στεγών κεραμοσκεπών, το οποίο με τη δημιουργία διαφόρων επιπέδων απαλύνει το ογκώδες του κτιρίου. 
Τα ανοίγματα του Α΄ορόφου έχουν έντονα κλιμακωτά πλαίσια και κυματοφόρα γείσα από τραβηχτό πάνω από το πρέκι και κάτω από το περβάζι. Ενώ τα παράθυρα του Β' ορόφου παρουσιάζουν μόνο το πλαίσιο. Στο ισόγειο τα ανοίγματα είναι χωρίς διακοσμητικά στοιχεία και προστατεύονται από απλά σταυρωτά σιδερένια κιγκλιδώματα. 
Στο κέντρο του κτιρίου κατασκευάστηκε γύρω στο 1950 προσθήκη με υπερυψωμένο δώμα από μπετόν στην στάθμη του γείσου της στέγης του Β' ορόφου. Έτσι ώστε σε τρεις πλευρές του δημιουργούνται φεγγίτες. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Είναι το πρώτο δημόσιο κτήριο που αναγέρθηκε στη Σπάρτη (1837) , μετά το διάταγμα του Βασιλιά Όθωνα στις 20 Οκτωβρίου 1834 , για την οικοδόμηση της νέας Σπάρτης. 
Οι εργασίες για την κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησαν το έτος 1837 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε μέσα σε δυο χρονιά. Την 1 Ιανουαρίου του 1837 εγκαινιάστηκε, αλλά αρχικά λειτούργησε ως κτίριο που θα στεγάζονταν οι διοικητικές υπηρεσίες του Νομού, που μέχρι πρότινος είχαν την έδρα τους στον Μυστρά. Δυστυχώς το αρχικό αρχιτεκτονικό σχέδιο του κτιρίου καθώς και το όνομα του δημιουργού-αρχιτέκτονα δεν έχουν διασωθεί. Από το 1930 και μετά πραγματοποιούνται σημαντικές επεμβάσεις στο κτίριο. 
Είναι σημαντικό ιστορικό κτίριο, τόσο γιατί είναι από τα λίγα οθωνικά κτίρια που σώζονται στην Ελλάδα όσο και γιατί είναι το Αρχαιότερο Δημόσιο Κτίριο της Σπάρτης και από τα Αρχαιότερα της Ελλάδας. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/03-12-1985 ΦΕΚ 739/Δ/31-12-1985 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου