Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Δημοτική Πινακοθήκη, Πειραιώς 51, Αθήνα

Γενική άποψη
Πηγή :  https://www.lifo.gr

Σχέδιο όψης

Είσοδος


Διεύθυνση : Πειραιώς 51, Αθήνα 

Επωνυμία : Δημοτική Πινακοθήκη 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1872-1874 

Αρχιτέκτονας :  Γεράσιμος Μεταξάς

Περιγραφή : 
Αποτελεί ένα διώροφο, λιθόκτιστο, στεγασμένο με κεραμοσκεπή επιβλητικό νεοκλασικό κτίσμα, με τονισμένα τα νεοκλασικά χαρακτηριστικά του ( συμμετρία στις όψεις, παραστάδες, περιμετρικά πλαίσια ανοιγμάτων -με σύμπτυξη των μεσαίων-, διακοσμητική ταινία, πεσσοί, επίκρανα κ.λ.π.). Η διάταξή του διαμορφώθηκε κατά το σύστημα των πτερύγων: δύο εγκάρσιες στην οδό Πειραιώς, με ενδιάμεση, παράλληλη με την οδό, στο ισόγειο της οποίας, όπως και στην πρόσοψη του κτιρίου, έχει τοποθετηθεί τοξωτή στοά. Ενδιαφέρουσα η λιθόκτιστη μάντρα επί της οδού Πειραιώς, με σιδηρά κάγκελα ανάμεσα σε διαμορφωμένους πεσσούς. 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Το διώροφο νεοκλασικό κτίριο που δεσπόζει στο άκρο της πλατείας Ελευθερίας (γνωστότερης ως πλατείας Κουμουνδούρου) προς την οδό Πειραιώς, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1872-1874, με κληροδότημα του ομογενούς Ι. Κοντογιαννάκη, σε σχέδια του στρατιωτικού μηχανικού Γεράσιμου Μεταξά και επίβλεψη των Π. Κάλκου και Νικολάου Λύσιππου – ο τελευταίος εκτελούσε και χρέη αρχιτέκτονα της πόλης των Αθηνών. Καθώς στόχος ήταν εξαρχής η στέγαση του Δημοτικού Βρεφοκομείου της πρωτεύουσας, ο μελετητής (με σχέδια του οποίου οικοδομήθηκε την ίδια εποχή και το δημαρχιακό μέγαρο), επιχείρησε με την τοξωτή στοά της πρόσοψης, να διασκεδάσει κάπως την μονοτονία του αυστηρού κλασικιστικού ρυθμού. Η ανάπτυξη του πολύβοου και ρυπογόνου κέντρου της πόλης κατά τη μεταπολεμική περίοδο (αλλά και η συνολικότερη αναθεώρηση του θεσμού του βρεφοκομείου), οδήγησε στην παύση της λειτουργίας του. 
Για την επανάχρηση του κτιρίου ως Δημοτική Πινακοθήκη, για την αποκατάσταση του στατικού φορέα αυτού, όπως και για τη διαμόρφωσή του σε εκθεσιακό χώρο εκπονήθηκαν πολλές μελέτες (1967 και 1978 - Δ. Ζήβας, 1979-81 και 1997-8 Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού). 
Ανακαινισμένο από το 1982, στεγάζει πλέον τη Δημοτική Πινακοθήκη. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 7863/1383α/30-01-1997 ΦΕΚ 267/Δ/07-04-1997 

Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου