Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Παλαιό Δημαρχείο, Δαναού 3, Άργος

Γενική άποψη (2014) από street View

Γυναικείο άγαλμα στη στέγη του δημαρχείου


Διεύθυνση : Δαναού 3, Άργος 

Επωνυμία : Παλαιό Δημαρχείο 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1830 

Περιγραφή : 
Αποτελεί αξιόλογο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στην περιοχή. Έχει ενδιαφέροντα μορφολογικά στοιχεία, όπως η μπαρόκ κορυφή της εξωτερικής σκάλας, είναι δε σε περίοπτη πολεοδομική θέση στο κέντρο της πόλης. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Το δημαρχείο κτίστηκε το 1830. Ο Καποδίστριας κατέβαλε έντονη προσπάθεια, όχι μόνο για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της πόλης, αλλά και για την ανέγερση δημόσιων καταστημάτων, προκειμένου να στεγαστούν κάποιες υπηρεσίες. Τα δυο παρακείμενα μακρόστενα κτίσματα, που είναι διώροφα και αυτά, συμμετρικά βαλμένα με το δημαρχείο και σε σχήμα Π, είναι της ίδιας εποχής. 
Το δημαρχείο στέγασε αρχικά το "πρωτόκλητον" δικαστήριο (ειρηνοδικείο, πρωτοδικείο) και το "ανέκκλητον" (εφετείο), καθώς και τη Δημογεροντία Άργους. Στο ισόγειο στεγάστηκαν αρχικά οι φυλακές. Αργότερα έγινε δημαρχείο και μόνο την κατοχή στέγασε την ιταλική διοίκηση. 
Το συγκρότημα ανακαινίστηκε και αναμορφώθηκε το 1889 επί δημάρχου Σπήλιου Καλμούχου. Τότε τοποθετήθηκαν στην οροφή τα δύο πήλινα γυναικεία αγάλματα, που είναι βαμμένα, και οι διακοσμητικές λεκάνες. Τα δύο παρακείμενα κτίσματα στέγασαν κατά καιρούς διάφορα σχολεία μέχρι και τη δεκαετία 1970. Στο ισόγειο του βορινού, όπου σήμερα είναι το κατάστημα "Παραξενιές", ήταν το τυπογραφείο του Ανάργυρου Τημελή, ο οποίος εξέδιδε την εφημερίδα "Αγαμέμνων". Εκεί μαζεύονταν για συζήτηση άνθρωποι των γραμμάτων και είχαν μετατρέψει το χώρο σε φιλολογικό και πνευματικό στέκι. Κεντρικό πρόσωπο των συζητήσεων ήταν ο Δημήτρης Βαρδουνιώτης. 
Μετά την τελευταία αναπαλαίωση (1987), τα γραφεία του Δήμου μεταφέρθηκαν στο ισόγειο, ενώ στον πρώτο όροφο υπάρχει το γραφείο του Δημάρχου, η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και μια μικρότερη για διάφορες συσκέψεις, όπου και το γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης, σ΄ αυτή την αίθουσα υπάρχει προθήκη με τα όπλα και την αυθεντική στολή του στρατηγού Δημ. Τσώκρη. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/20-07-1982 ΦΕΚ 401/Δ/20-08-1982 

Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου