Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Μέγαρο Νάτσινα, Εδέσσης 3 & Πάροδος Εδέσσης, Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη

Η λεοντοκεφαλή που στηρίζει το έρκερ
Φωτογραφία από https://thessarchitecture.wordpress.com

Η χαμογελαστή κόρη που στηρίζει το γείσο
Φωτογραφία από https://thessarchitecture.wordpress.com



Διεύθυνση : Εδέσσης 3 & Πάροδος Εδέσσης, Θεσσαλονίκη 

Επωνυμία : Μέγαρο Νάτσινα 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1896 

Περιγραφή : 
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα κτίρια που σώθηκαν από την πυρκαγιά του 1917. Αποτελείται από ισόγειο, ημιόροφο και δύο ορόφους. Παρουσιάζει ποικιλία στη σύνθεση και πλούτο διακοσμητικών στοιχείων. Περισσότερα διακοσμημένη είναι η όψη της οδού Εδέσσης με τις κατακόρυφες ραβδώσεις που διαγράφονται στο επίχρισμα και καταλήγουν σε κεφαλή κόρης που υποβαστάζει το γείσο της επίστεψης του κτίσματος. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η γωνιακή διαμόρφωση του κτίσματος που προβάλλει ελαφρά προς τα έξω και στηρίζεται σε κεφαλή λέοντος. 
Είναι χαρακτηριστικό δείγμα εκλεκτικισμού, μιας τάσης στην αρχιτεκτονική που ήταν πολύ διαδεδομένη την συγκεκριμένη εποχή. Όπως στα περισσότερα μέγαρα της εποχής του υπάρχει σημείο της οροφής με μεταλλικό σκελετό και κάλυμμα γυαλιού για να προσφέρει φυσικό φωτισμό στον χώρο. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Κτίστηκε το 1896 για Τούρκο ιδιοκτήτη και πουλήθηκε αργότερα στην οικογένεια Νάτσινα. Η αρχική του ονομασία είναι Εμνιέτ Χαν (Εμνιέτ=Εμπιστοσύνης) αλλά σήμερα είναι ευρύτερα γνωστό ως Μέγαρο Νάτσινα. Η οικογένεια Νάτσινα το χρησιμοποίησε ως κατοικία εκτός από το ισόγειο όπου λειτουργούσαν καταστήματα. Ήταν το πιο ψηλό κτίριο της περιοχής και είναι από τα ελάχιστα που σώθηκαν από την φωτιά του 1917. Το 1953 στεγάστηκε εκεί το χρηματιστήριο εμπορευμάτων. Στο ισόγειο λειτουργεί κατάστημα χρωμάτων από το 1906. Το υπόλοιπο παραμένει άδειο.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/02-11-1983 ΦΕΚ 734/Δ/28-11-1983 

Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου