Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Μέγαρο Μοσκώφ, Παύλου Μελά 18 & Βύρωνος, Θεσσαλονίκη


Γενική άποψη από street View  (2014) 

Λεπτομέρεια όψης
Πηγή :  https://thessarchitecture.wordpress.com

Εσωτερική σκάλα και μεταλλικός ανελκυστήρας
Πηγή :  https://thessarchitecture.wordpress.com

Διεύθυνση : Παύλου Μελά 18 & Βύρωνος, Θεσσαλονίκη 

Επωνυμία : Μέγαρο Μοσκώφ 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό με επιρροές Αρτ Νουβό 

Χρόνος Κατασκευής : 1924-1930 

Αρχιτέκτονας : Δημήτριος Φυλλίζης 

Περιγραφή : 
Τριώροφη κατοικία με ισόγειο, δείγμα εκλεκτικισμού με επιρροές Αρτ Νουβό και αναφορές στον Νεοκλασικισμό. Η μια από τις όψεις παρουσιάζει σύντμηση ενώ η ακμή της ένωσής της με την όψη της οδού Βύρωνος είναι καμπύλη. Η κύρια όψη, αυτή της Παύλου Μελά, χωρίζεται σε τρεις κάθετους άξονες, με τον κεντρικό να τονίζεται, καθώς εξέχει από το υπόλοιπο κτίριο. Χαρακτηριστική επίσης είναι η απόληξη του κεντρικού άξονα, που καταλήγει σε φολιδωτή σκεπή με μεταλλικό πλαίσιο, που ίσως συγκρατούσε ανεμοδείκτη. Το μενταγιόν που βλέπουμε ψηλά, στον κεντρικό άξονα φέρει τα αρχικά Μ&Σ. Το κλιμακοστάσιο στο εσωτερικό του κτιρίου καταλήγει σε φεγγίτη, που προσφέρει φυσικό φωτισμό στο κτίριο.

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Η οικογένεια Μοσκώφ είναι γνωστή και ιστορική οικογένεια της Θεσσαλονίκης. Ο Πόντιος καπνέμπορας Νικόλαος Μοσκώφ (πατέρας του Γιάννη, της Μάγδας και του Παύλου) χτίζει το 1924 το κτίριο με σκοπό να αποτελέσει καπναποθήκη. Το 1938 κατά την διάρκεια αναταραχών και εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο Νικόλαος Μοσκώφ (μεγαλύτερος αδελφός του Ηρακλή Μοσκώφ) δολοφονείται έξω από το σπίτι, από απολυμένο εργάτη της καπνοβιομηχανίας του. Το 1939 γεννιέται ο γιος του Ηρακλή και της Αμίνα, Κωστής. Όταν ξέσπασε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, η οικογένεια εγκατέλειψε την Θεσσαλονίκη και μετακόμισε στην Αθήνα – όπου επι 6 μήνες ήταν φιλοξενούμενοι στο σπίτι του Κουντουριώτη. Ο Κωστής Μοσκώφ  υπήρξε συγγραφέας, ποιητής, διανοούμενος του αριστερού χώρου και επι τρεις τετραετίες Δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Μάλιστα το 1981, διετέλεσε και δήμαρχος της πόλης.
Η συνολική επιφάνεια των στεγασμένων χώρων  του κτιρίου είναι 2.415τμ (κύριων και  βοηθητικών).
Το κτίριο ανήκει ακόμα στους κληρονόμους της οικογένειας και χρησιμοποιείται για να στεγάσει επαγγελματικές δραστηριότητες.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/ 02-11-1983  ΦΕΚ 734/Δ/28-11-1983

Πηγές 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου