Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Πολιτιστικό Κέντρο, Αγ. Παρασκευής 1, Λαύριο Αττικής

Γενική άποψη (2014) από street View


Διεύθυνση : Αγ. Παρασκευής 1, Λαύριο Αττικής 

Επωνυμία : Πολιτιστικό Κέντρο 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1888 

Περιγραφή : 
Κτισμένο το 1888 παρουσιάζει χαρακτηριστικά του νεοκλασικισμού τόσο στη σύνθεση όσο και στις λεπτομέρειές του. Πρόκειται για μια σύλληψη που σέβεται την αυτονομία των μελών, με αποτέλεσμα να έχουμε μια τριάδα στοιχείων από αριστερά προς τα δεξιά, ήτοι την είσοδο και το FOΥER, την αίθουσα του θεάτρου και τη σκηνή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χειρισμός των παραθύρων στο κεντρικό τμήμα του κτιρίου, όπου ο ανώνυμος τεχνίτης επιστεγάζοντας τα ακραία παράθυρα με αετώματα μετέφερε την έμφαση στα άκρα.

Το κεντρικό τμήμα πλαισιώνεται από παραστάδες και παρουσιάζει 4 σειρές ανοιγμάτων που τα ακραία επιστέφονται από αετώματα απλής μορφής. Επικάλυψη με τριπλή κεραμοσκεπή στέγη. Παρουσιάζει χαρακτηριστικά του Νεοκλασσικού τόσο στην σύνθεση όσο και στις λεπτομέρειες.

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Το Λαύριο είχε, ως γνωστόν, μια αξιόλογη μουσική παράδοση συγκριτικά με άλλες ελληνικές πόλεις. Υπήρχαν δύο Φιλαρμονικές, του «Ορφέα» , που ανήκε στην Ελληνική Εταιρεία και της «Ευτέρπης», που βρισκόταν κάτω από την αιγίδα της Γαλλικής Εταιρείας. Ακόμη είναι γνωστό ότι ορισμένοι εργάτες, που είχαν ταλέντο στη μουσική , συμμετείχαν στη Φιλαρμονική του Συλλόγου και είχαν ιδιαίτερη μεταχείριση από την Εταιρεία. Τρεις φορές την εβδομάδα έκαναν μαθήματα μουσικής χωρίς να χάνουν το μεροκάματο, ενώ συμμετείχαν σε παραστάσεις που παρουσιάζονταν στην πόλη του Λαυρίου ή σε άλλα μέρη, ακόμα και στο εξωτερικό. Η φιλαρμονική του Συλλόγου των Φιλομούσων είχε πάρει μέρος το 1896 στις τελετές που έγιναν στο Παναθηναϊκό στάδιο στην Αθήνα για την πρώτη Ολυμπιάδα. Αργότερα στο κτήριο αυτό στεγάστηκε το Β' Δημοτικό Σχολείο. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου