Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Κτιριακό συγκρότημα πρώην τελωνείου, Καμάρες Λακωνίας

Γενική άποψη από street View (2011)

Γενική άποψη από street View (2011)

Διεύθυνση : Καμάρες Λακωνίας 

Επωνυμία : Κτιριακό συγκρότημα πρώην τελωνείου 

Χρόνος Κατασκευής : 1890 

Περιγραφή : 
Το κτιριακό συγκρότημα είχε αρχικά χρήση τελωνείου και αποτελείται από τρία επιμέρους κτίρια (I, II, III), καθώς και μικρό πρόσκτισμα που εφάπτονται και επικοινωνούν μεταξύ τους. Το κτίριο I είχε χρήση τελωνείου, το κτίριο II αποθήκης προϊόντων και το κτίριο III κατοικίας του ιδιοκτήτη με μικρό πρόσκτισμα (φουρνόσπιτο). Τα κτίρια του συγκροτήματος είναι λιθόκτιστα μονόροφα, εκτός του κτιρίου I που είναι λιθόκτιστο με πατάρι εσωτερικά. Οι στέγες έχουν καταρρεύσει. 
Τα τρία κτίσματα έχουν κατασκευαστεί σε διάφορες χρονολογικές φάσεις. Το κτίριο I αποτελούσε το κυρίως κτίριο του τελωνείου και ανεγέρθηκε προς τα τέλη του 1890. Στις αρχές του 20ου αιώνα κατασκευάστηκαν τα κτίρια II και III, καθώς και το πρόσκτισμα με κτιστή εστία (φουρνόσπιτο). 

Κτίριο I : 

Πρόκειται για το κυρίως κτίριο του συγκροτήματος του τελωνείου, ορθογωνικής κάτοψης, το οποίο είναι μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα. Οι τοίχοι του είναι κατασκευασμένοι από ημιλαξευτή λιθοδομή ανεπίχριστη που σώζεται σε όλο το ύψος σε αρκετά καλή κατάσταση. Υπάρχουν επίσης γωνιόλιθοι, ενώ στον δυτικό τοίχο σώζεται ξύλινο σενάζ. Η στέγη έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ σήμερα τμήμα του κτιρίου στεγάζεται πρόχειρα με δίρριχτη στέγη από λαμαρίνα. 
Διακρίνονται δύο χρονολογικές φάσεις κατασκευής στη λιθοδομή της βόρειας και νότιας όψης του κτιρίου. Αρχικά δεν υπήρχε η αετωματική απόληξη των τοίχων και το κτίριο στεγαζόταν με τετράρριχτη στέγη, ενώ μεταγενέστερα στεγάστηκε με δίρριχτη στέγη. 
Τα ανοίγματα στη νότια και ανατολική όψη (προς τη θάλασσα) είναι δύο θύρες, μεγάλου πλάτους και ύψους, στη δυτική όψη δύο θύρες, μικρότερου ύψους και δύο παράθυρα συμμετρικά διατεταγμένα και στη βόρεια δύο μικρές χαμηλές θύρες, βοηθητικού χαρακτήρα. Οι θύρες της βόρειας όψης μετατράπηκαν μεταγενέστερα σε παράθυρα. Όλα τα ανοίγματα έχουν τοξωτά υπέρθυρα από λαξευτούς λίθους και ξύλινα πρέκια, από τα οποία σώζονται ένα στην ανατολική όψη και δύο στη δυτική. Διασώζονται ίχνη των ξύλινων κουφωμάτων. 
Εσωτερικά το κτίριο είχε ξύλινο πατάρι που καταλάμβανε όλη την επιφάνεια και το οποίο δε σώζεται σήμερα, εκτός από τις υποδοχές στήριξης των δοκών του στην περιμετρική λιθοδομή. Τμήμα των μεγάλων εξωτερικών ανοιγμάτων βρισκόταν πάνω από τη στάθμη του παταριού, εξασφαλίζοντάς του φυσικό φωτισμό. 

Κτίριο II : 

Πρόκειται για επίμηκες ορθογωνικό κτίριο με χρήση αποθήκης προϊόντων. Το κτίριο επικοινωνεί εσωτερικά με το κτίριο I διαμέσου θυρών και παραθύρων, καθώς και το με το κτίριο III, διαμέσου θύρας που κλείστηκε μεταγενέστερα στο κάτω μέρος και μετατράπηκε σε παράθυρο. Οι τοίχοι του είναι κατασκευασμένοι από ανεπίχριστη λιθοδομή που σώζεται σε όλο το ύψος σε αρκετά καλή κατάσταση και έχει γωνιόλιθους. Η στέγη του δε σώζεται - πιθανά ήταν τετράρριχτη. 
Τα ανοίγματα στη δυτική όψη είναι τέσσερις θύρες, εκ των οποίων οι τρεις μετατράπηκαν μεταγενέστερα σε παράθυρα. Στη βόρεια όψη υπάρχουν δύο παράθυρα, ενώ η νότια δεν έχει ανοίγματα. Όλα τα ανοίγματα έχουν τοξωτά υπέρθυρα και ξύλινα ανώφλια που δεν σώζονται. 

Κτίριο III : 

Πρόκειται για ορθογωνικό κτίριο με χρήση κατοικίας που επικοινωνεί εσωτερικά με το κτίριο II. Οι τοίχοι του είναι κατασκευασμένοι από αργολιθοδομή ανεπίχριστη που βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ενώ σώζονται και τμήματα των εσωτερικών επιχρισμάτων. Η στέγη του δε σώζεται - μάλλον ήταν δίριχτη. Στη βόρεια όψη υπάρχει ένα παράθυρο και ένα κλεισμένο παράθυρο ή εσοχή, ενώ στη νότια όψη ένα παράθυρο και μια θύρα. Η δυτική όψη δεν έχει ανοίγματα. Όλα τα ανοίγματα έχουν τοξωτά υπέρθυρα και ξύλινα ανώφλια , τα περισσότερα από τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα. 

Πρόσκτισμα με εστία (φουρνόσπιτο) 

Πρόκειται για τετράγωνο πρόσκτισμα, μικρού ύψους με μονόριχτη πιθανά στέγη που δε σώζεται, το οποίο εφάπτεται στον βόρειο τοίχο του κτιρίου III. Η τοιχοποιΐα του βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Εσωτερικά υπάρχει κτιστή εστία, ίχνη της οποίας διακρίνονται. 


Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 21892α/25-04-2016 ΦΕΚ 90/ΑΑΠ/19-05-2016 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου