Γενική άποψη από street View (2014)
|
Λεπτομέρεια κιγκλιδώματος με την χρονολογία
ανέγερσης
Πηγή : http://archaeologia.eie.gr
|
Σχέδιο όψης
Πηγή : http://archaeologia.eie.gr |
Διεύθυνση : Κυδαθηναίων 11, Αθήνα
Επωνυμία : Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών
Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό
Χρόνος Κατασκευής : 1842
Αρχιτέκτονας : Σταμάτης Κλεάνθης
Περιγραφή :
Διώροφη οικία με υπερυψωμένο υπόγειο και δύο τοξωτές εισόδους. Αξιόλογη είναι κυρίως η εσωτερική πλευρά του κτιρίου, με το κλειστό χαγιάτι στον όροφο και την τοξωτή στοά στο ισόγειο, που θυμίζει τα παραδοσιακά αθηναϊκά αρχοντικά της Τουρκοκρατίας (όπως λ.χ. το αρχοντικό των Μπενιζέλων στην οδό Αδριανού). Κατά τον Κώστα Μπίρη, πρόκειται για συνειδητή επιλογή, που εντάσσεται στο ρομαντικό αρχιτεκτονικό ρεύμα. "Τα πλαστικά στοιχεία της παλαιάς Αθηναϊκής αρχιτεκτονικής, η υψηλή καμινάδα, η πλατειά ανάλαφρη προεξοχή της στέγης, το χαγιάτι με καμάρες εις το ισόγειον, η θολωτή λίθινη σκάλα, προσφέρουν τον συναισθηματικόν τόνον του ρωμαντισμού, την θέρμην της βαθείας παραδόσεως, τον γραφικόν πλούτον της μορφολογίας των και την οργανικήν αλήθειαν της τοπικής κτιριολογικής ανάγκης".
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Οικοδομήθηκε περί το 1842 (όπως προκύπτει από τη σφυρήλατη χρονολογία στον εξώστη του ορόφου) με μελέτη του Αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη και ήταν ένα από τα πρώτα ιδιωτικά κτίρια της πρόσφατα απελευθερωμένης Αθήνας. Παλαιότερα ανήκε στον Γάλλο Φιλέλληνα και διπλωμάτη REJUS και μετά στο Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο.
Στο κτίριο αυτό στις 24 Δεκεμβρίου 1843 στήθηκε για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ελληνικό σπίτι από τον διπλωμάτη και πρόξενο της Ρωσίας Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο. Προηγουμένως τα Χριστούγεννα του 1834 στολίστηκε με δέντρο η κατοικία του Όθωνα στο Ναύπλιο και συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια στο παλάτι των Αθηνών.
Ανακαινισμένο από το 1982, το κτίριο στεγάζει σήμερα (2019) το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/24-10-1980 ΦΕΚ 617/Δ/08-11-1980
Πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου