Γενική άποψη
|
Λεπτομέρεια μπαλκονιού
|
Το κτήριο κατέρρευσε στις 6/11/2019
Διεύθυνση : Αιόλου 38 & πλ. Αγ. Ειρήνης, Αθήνα
Επωνυμία : Ξενοδοχείο «Βύρων»
Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό
Χρόνος Κατασκευής : 1830-1839
Περιγραφή :
Το τριώροφο κτίριο αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική μορφή του περασμένου αιώνα με λιτές και συμμετρικές όψεις. Τα μαρμάρινα μπαλκόνια, που έχουν νεοκλασικά φουρούσια με διπλή έλικα, είναι το μόνο στολίδι των όψεων, των οποίων βασικό χαρακτηριστικό είναι τα ορθογώνια ανοίγματα με τα ξύλινα πλαίσια.
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Αποτελεί ένα αξιόλογο οικοδόμημα, ιδιαίτερα σημαντικό για την ιστορία της Αρχιτεκτονικής της πόλεως των Αθηνών. Εξάλλου το παραπάνω κτίριο ανήκει στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, όπου η νεοκλασική εκκλησία περιβάλλεται από ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σύνολο κτιρίων του 19ου και των αρχών του αιώνα μας.
Οικοδομήθηκε κατά τη δεκαετία του 1830. Για έναν τουλάχιστον αιώνα λειτούργησε ως ξενοδοχείο, πιθανόν αρχικά υπό την επωνυμία "Η Ανατολή" (μαρτυρείται το 1854) και, από τα τέλη τουλάχιστον του 19ου αιώνα, ως "Βύρων" (μαρτυρείται το 1900, το 1920 και το 1930). Η αρχιτεκτονική του εκφράζει μια πρώιμη αυστηρή νεοκλασική άποψη, όπως σημειώνει και η Μ. Καρδαμίτση-Αδάμη, "με έμφαση στη δωρικότητα και την απλότητα". Πιθανολογείται ότι φιλοξένησε τον Όθωνα κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα (τον Μάιο του 1833), ενώ για ένα διάστημα (μεταξύ των ετών 1839-1842) φέρεται ότι "εξενοδοχείτο" εκεί και το αστρονομικό και μετεωρολογικό παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου, υπό τον καθηγητή των φυσικομαθηματικών Γεώργιο Βούρη (+1860), "προτού ο βαρώνος Σίνας κτίση το λαμπρόν κτίριον του Λόφου των Νυμφών". Στο ισόγειο στέγασε κατά διαστήματα διάφορα εμπορικά καταστήματα (λ.χ., το 1900 καπνοπωλείο και υποδηματοπωλείο, το 1930 αρτοποιείο, υποδηματοπωλείο και κατάστημα γουναρικών, ενώ πιό πρόσφατα -το 1991- εμπορικά ενδυμάτων και φυτοφαρμάκων). Αν και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της οδού Αιόλου, αλλά και των νεότερων Αθηνών γενικότερα, δεν έχει αποκατασταθεί μέχρι στιγμής.
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ιστορικό κτίριο και έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με την απόφαση
Πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου