Γενική άποψη
Πηγή
: https://domotechniki.gr
|
Φωτογραφία
εποχής
|
Εσωτερική
σκάλα
|
Διεύθυνση : Παύλου Μελά 26, Θεσσαλονίκη
Επωνυμία : οικία Θ. Τσιώμη
Χρόνος Κατασκευής : 1924-1925
Αρχιτέκτονας : Γρεκός Απόστολος - Λευθεριώτης Ανδρέας
Περιγραφή :
Τριώροφο αρχικά κτήριο, με ημιυπόγειο. Ο κεντρικός άξονας προβάλλει ελαφρά στον 2ο και 3ο όροφο και στηρίζεται σε περίτεχνα φουρούσια. Χαρακτηριστικό είναι το τοξωτό παράθυρο του 1ο ορόφου καθώς και του τρίτου. Κατά την ανακατασκευή διατηρήθηκε η όψη κι αναδιοργανώθηκε το εσωτερικό. Έγινε προσθήκη 5 ακόμα ορόφων εξαντλώντας τον συντελεστή δόμησης. Η προσθήκη των πέντε ορόφων στο σύγχρονο τμήμα του κτιρίου κατασκευάσθηκε σε εσοχή με διαδοχικές υποχωρήσεις και αβίαστη μετάβαση από τον συμπαγή όγκο του υφιστάμενου κτιρίου στο υαλοπέτασμα της προσθήκης. Στο εσωτερικό του κτιρίου διατηρήθηκε το ύψος των υφιστάμενων ορόφων και η βασική χάραξη της κάτοψής τους, με μετακίνηση όμως του κλιμακοστασίου, καθώς και προσθήκη φρεατίου με ανελκυστήρα προσώπων.Με τις εσωτερικές αναδιαρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν, δημιουργήθηκαν δύο ή τρία διαμερίσματα ανά όροφο, χωρίς να επηρεάζονται οι εξωτερικές όψεις, το αρχιτεκτονικό ύφος αλλά και ο σκελετός του κτηρίου.
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Κτίστηκε το 1924-25, σε σχέδια των Γρεκού και Λευτεριώτη, ως ιδιωτική κατοικία του Θ. Τσιώμη. Το 1983 κρίθηκε διατηρητέο ως προς την όψη του, με δυνατότητα εξάντλησης του συντελεστή δόμησης. Το 1992 αγοράστηκε από την Δομοτεχνική Α.Ε και το 2005 αποκαταστάθηκε.
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 60192/2581α/29-08-1986 ΦΕΚ 928/Δ/06-10-1986
Πηγές
Ήταν ανάγκη να εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης; Πώς μπορούν και καταστρέφουν τέτοια κοσμήματα, ανεγείρωντας σύγχρονα κτηνουργήματα από πάνω;
ΑπάντησηΔιαγραφή