Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Αρχοντικό Αντώνη Κούμπα, Σαπφούς 22 Μυτιλήνη

Γενική άποψη

Κάτοψη ορόφου
Πηγή : Διδακτορική διατριβή Ιωάννας Κ. Σωτηρίου-Δωροβίνη «Η αρχιτεκτονική 
των κατοικιών της ανώτερης αστικής τάξης της Μυτιλήνης (1850-1930)

Κάτοψη υπνοδωματίων
Πηγή : Διδακτορική διατριβή Ιωάννας Κ. Σωτηρίου-Δωροβίνη «Η αρχιτεκτονική 
των κατοικιών της ανώτερης αστικής τάξης της Μυτιλήνης (1850-1930)

Διεύθυνση : Σαπφούς 22, Μυτιλήνη

Επωνυμία : Αρχοντικό Αντώνη Κούμπα 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1900 

Αρχιτέκτονας : Αργύρης Αδαλής 

Περιγραφή : 
Μεγάλο διώροφο νεοκλασικίζον κτίριο με ημιυπόγειο, με κάτοψη σχήματος Γ. Το τμήμα του ημιυπογείου επί της Σαπφούς χρησιμοποιείται σαν κατάστημα. Η είσοδος της κατοικίας γίνεται, μέσα από το τμήμα της μικρής αυλής που χρησιμοποιείται σαν ημιδημόσιος χώρος. Το κτίριο έχει φθορές στα επιχρίσματα και το κεραμιδί και ώχρα χρώμα της πρόσοψης έχει ομοίως φθαρεί. Έχουν διατηρηθεί τα γύψινα επιθέματα στα πρέκια και τις ποδιές των κουφωμάτων. 
Όσον αφορά την αρχιτεκτονική της, η κατοικία διαρθρώνεται σύμφωνα με τις βασικές αρχές του νεοκλασικισμού, με τριμερή κατακόρυφο και οριζόντιο επιμερισμό. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται στοιχεία διακόσμησης και σύνθεσης που παραπέμπουν στο νεογοτθικό στυλ. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Η οικία αυτή ανήκε στον Αντώνιο Κούμπα, γόνο παλιάς και πολυπληθούς μυτιληναίας οικογένειας γαιοκτημόνων και εμπόρων της διασποράς. Κτίστηκε το 1900 στην οδό Σαπφούς, στην παλιά συνοικία των αρχόντων, την επονομαζόμενη και αρχοντομαχαλά. Η χρονολογία ανέγερσης το 1900 είναι χαραγμένη στο υπέρθυρο της κυρίας εισόδου και ως αρχιτέκτονας αναφέρεται ο Αργύρης Αδαλής. 
Η κατοικία δεν παραμένει στην αρχική οικογένεια. Διαδοχικοί ιδιοκτήτες έγιναν ο ιατρός Χατζηγιώργης, ενώ σήμερα το κτίριο στεγάζει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου του Υπουργείο Πολιτισμού. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ΠΔ α/12-11-1985 ΦΕΚ 731/Δ/31-12-1985 

Πηγές 


Διδακτορική διατριβή Ιωάννας Κ. Σωτηρίου-Δωροβίνη «Η αρχιτεκτονική των κατοικιών της ανώτερης αστικής τάξης της Μυτιλήνης (1850-1930) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου