Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Οικία Γκόρντον, Γόρδωνος 14, Άργος

Γενική όψη από street View (2014)

Φωτογραφία εποχής

Διεύθυνση : Γόρδωνος 14, Άργος 

Επωνυμία : Οικία Γκόρντον 

Χρόνος Κατασκευής : 1829-1930 

Περιγραφή : 
Είναι κτίσμα διώροφο, πετρόκτιστο, με γερή τοιχοποιία, με κεραμοσκεπή και ταμπλαδωτά παράθυρα. Το εσωτερικό του διακοσμούσαν τοιχογραφίες. Η αρχιτεκτονική του είναι λιτή, χωρίς ιδιαίτερα διακοσμητικά στοιχεία, εντυπωσιάζει όμως με τον όγκο του. 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Είναι αρχιτεκτονικά ενδιαφέρον, κτισμένο περί το 1829-30 και ένα από τα λίγα παραδοσιακού τύπου κτίρια που έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση στο Άργος 
Κτίστηκε από το φιλέλληνα στρατηγό Θωμά Γκόρντον - Σκώτος αξιωματικός που προσέφερε όπλα και χρήματα, συμμετείχε στην πολιορκία της Τρίπολης - το 1829. Με σημείο αναφοράς την συμβολή του κατά την Ελληνική Επανάσταση, η συνοικία μετονομάστηκε από Αρβανιτιά που λεγόταν επί τουρκοκρατίας, σε συνοικία Γόρδωνος. 
Το σπίτι αγόρασαν το 1864 ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος και Γεώργιος Αντωνόπουλος από τους κληρονόμους κάποιου Ιάκωβου Ρόμπερτσον, στον οποίο το είχε δωρίσει ο Γκόρντον. Επόμενος ιδιοκτήτης ήταν ο καπνέμπορος Γεώργιος Βάθης, ο οποίος το αγόρασε το 1882. Τη δεκαετία 1888-1898 στέγασε το παρθεναγωγείο της Θεοφανίας Δαρρωνά. Ο Γεώργιος Βάθης την ίδια εποχή προσπάθησε να το πουλήσει, αλλά δεν μπόρεσε προφανώς, και μετά το θάνατό του (1914) το κληρονόμησαν τα ανίψια του, που το πούλησαν το 1924 στον Κωνσταντίνο Ασπροποταμίτη, γαμπρό από την αδελφή του Γεώργιου Βάθη. 
Το 1925 στην αποθήκη του λειτούργησε χοροδιδασκαλείο και το 1936 ο Κωνσταντίνος Ασπροποταμίτης το νοίκιασε στο 4ο Ορειβατικό Σύνταγμα Πυροβολικού, που στεγαζόταν στους στρατώνες Καποδίστρια και το ήθελε για τα γραφεία του διότι τους επόμενους μήνες πραγματοποιήθηκε η κατεδάφιση της βόρειας πλευράς των στρατώνων. Τέλος, το σπίτι κληρονόμησε μετά το θάνατο του Ασπροποταμίτη (1941) η γυναίκα του Αικατερίνη, αδελφή του Γ. Βάθη, και η κόρη του Πετρούλα Γιαννάκου. Στη συνέχεια πουλήθηκαν τμήματα του κήπου και οικοδομήθηκαν, το σπίτι ερημώθηκε, κάποιες παλιές τοιχογραφίες είχαν ασβεστωθεί και η στέγη άρχισε να καταρρέει. 
Το 1987 το αγόρασε η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών από τις κόρες της Π. Γιαννάκου, για να δημιουργήσει βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ισόγειο και κατάλυμα για αρχαιολόγους και ερευνητές. Το κτίριο αναπαλαιώθηκε. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/20-07-1982 ΦΕΚ 401/Δ/20-08-1982 



Πηγές 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου