Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Σατωβριάνδου 17 & Ρήγα Φεραίου, Πάτρα

Γενική άποψη από street View (2014)

Διεύθυνση : Σατωβριάνδου 17 & Ρήγα Φεραίου, Πάτρα 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Περιγραφή : 
Αποτελεί σημαντικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της εποχής του που το χαρακτηρίζει η ισορροπία στη διάπλαση του όγκου, η καθαρότητα των αρχιτεκτονικών μορφών και η σαφήνεια των επιμέρους καθαρά νεο-κλασικών και μορφολογικών στοιχείων. 
Το κτίσμα είναι διάφορο με ημιυπόγειο λιθόκτιστο και καλυμμένο με τετράριχτη ξύλινη, κεραμοσκεπή στέγη. Υπάρχει απόλυτη συμμετρία ως προς τον κατακόρυφο άξονα, ο οποίος τονίζεται ιδιαίτερα με τα θαυμάσια μαρμάρινα μπαλκόνια. Η επιμέρους καθ' ύψος διάρθρωση των τμημάτων του γίνεται σύμφωνα με τα δεδομένα του νεοκλασικού ρυθμού. 
Ορίζεται με σαφήνεια η βάση, ο κορμός και η στέψη. 
Τα ανοίγματα είναι υψίκορμα, εκτός από εκείνα του υπογείου, με χαρακτηριστικά περιθυρώματα του νεοκλασικισμού, ψευδοθωράκιο στη βάση των παραθύρων και πολύ αξιόλογη επίστεψη που αποτελείται από υπέρθυρο και γείσο που στηρίζεται σε δυο μικρούς γεισίποδες. Σε κάθε όψη, στον πρώτο όροφο, υπάρχει πολύ αξιόλογος εξώστης μαρμάρινος, πάνω δε από την είσοδο που διαμορφώνεται στην πλάγια όψη έχει κατασκευαστεί μαρμάρινη βεράντα -χαρακτηριστική του νεοκλασικισμού- που στηρίζεται σε μαρμάρινους πεσσούς. 
Οι εξώστες είναι από τα ωραιότερα και χαρακτηριστικότερα παραδείγματα του είδους για την Πάτρα. Έχουν μαρμάρινο δάπεδο και η οροφή τους έχει ανάγλυφα φατνώματα και στηρίζεται σε δύο ζεύγη μαρμάρινων ελικοειδών φουρουσιών που φέρουν άκανθα και φυτικά κοσμήματα. Οι σιδεριές έχουν γεωμετρικά και καρδιόσχημα κιγκλιδώματα. 
Τα επίπεδα των πατωμάτων και των ορόφων ορίζονται από γείσα που περιτρέχουν το κτίσμα. 
Κάτω από τη στέγη διαμορφώνεται θριγκός με διακοσμητικές ταινίες και "σταγόνες". 
Στο εσωτερικό του κτίσματος διατηρούνται πολλά από τα αρχικά του στοιχεία, όπως η ξύλινη σκάλα και οι αξιόλογες οροφογραφίες (Α FRΕSCΟ), που χαρακτηρίζονται από τη λεπτότητα του σχεδίου και την αρμονία των χρωμάτων. 
Τα πιο πάνω μορφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία προσδίδουν στο κτίριο ισορροπία και κομψότητα, χαρακτηριστικά στοιχεία του νεοκλασικού ρυθμού. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου