Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Πολυκατοικία Σπαθάρη, Μαυροματαίων 39, Αθήνα

Φωτογραφία από  ΥΠΠΟ - ΔΠΑΝΣΜ

Φωτογραφία από  ΥΠΠΟ - ΔΠΑΝΣΜ

Φωτογραφία από  ΥΠΠΟ - ΔΠΑΝΣΜ



Διεύθυνση : Μαυροματαίων 39, Αθήνα 

Επωνυμία : Πολυκατοικία Σπαθάρη 

Αρχιτεκτονική τάση : ΑRT DECO 

Χρόνος Κατασκευής : 1925 

Αρχιτέκτονας : Νικόλαος Νικολαΐδης

Περιγραφή : 
Αποτελεί μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής σύνθεσης και μορφολογίας πολυκατοικίας του μεσοπολέμου ρυθμού ΑRT DECO. 
Πρόκειται για πενταώροφο κτίσμα με ισόγειο. 
Χαρακτηριστικό γνώρισμα της πολυκατοικίας Σπαθάρη είναι η γωνία, η οποία διαμορφώνεται υπό μορφή πυργίσκου. Ο κυλινδρικός πύργος έχει αναφορές στο ρυθμό μπαρόκ, αλλά ακολουθεί μία ιδιότυπη εφαρμογή, απογυμνωμένη από κάθε διακοσμητικό στοιχείο, ενώ ως επιστέγασμα φέρει ένα στεφάνι από οπλισμένο σκυρόδεμα σε πεσσούς. Ο πυργίσκος φέρει τρία στενά ανοίγματα ανά όροφο. 
Οι όψεις του κτηρίου παρουσιάζουν συμμετρικότητα τόσο ως προς τα ανοίγματα, όσο και ως προς τα κατακόρυφα μορφολογικά στοιχεία, που τονίζονται με ψευδοπαραστάδες και αρχιτεκτονικές προεξοχές. Τα ανοίγματα έχουν ξύλινα καΐτια, φεγγίτες και γαλλικά ξύλινα εξώφυλλα με ρολό στον τελευταίο όροφο. 
Η είσοδος του κτηρίου διαμορφώνεται με βαθμιδωτές εσοχές στον τοίχο, μαρμάρινη σκάλα και διπλή ξύλινη εξώπορτα με υαλοστάσια. 
Η λιτότητα των όψεων διασκεδάζεται από τη διακοσμητική διάθεση που εκφράζουν οι δύο ψευτοπαραστάδες εκατέρωθεν της εισόδου. Η απόληξή τους στον τέταρτο όροφο του κτηρίου κοσμείται με ανάγλυφα συμπλέγματα τριών βρεφών. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Το κτήριο επί της οδού Μαυρομματαίων 39 στο κέντρο της Αθήνας, γνωστό ως «πολυκατοικία Σπαθάρη», είναι ένα πενταώροφο κτίσμα με ισόγειο. Έχει οικοδομηθεί κατά τη δεκαετία του 1920. 
Είναι ένα από τα αντιπροσωπευτικά έργα του αρχιτέκτονα Νικολάου Νικολαϊδη ( 1862 - 1967) που σηματοδοτεί την μεσοπολεμική αρχιτεκτονική και την εξέλιξη της πολεοδομικής ιστορίας της Αθήνας. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου