Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Ζαΐμη 1 & Ποσειδώνος 66, Π. Φάληρο


Γενική άποψη από street View (2019)

Όψη οδού Ποσειδώνος από street View (2019)

Διεύθυνση :  Ζαΐμη 1 & Ποσειδώνος 66, Π. Φάληρο
 
Χρόνος Κατασκευής :  1927
 
Περιγραφή :
Διώροφο κεραμοσκέπαστο κτίριο του μεσοπολέμου με εκλεκτικιστικές αρχές. Επιβλητικός όγκος, ορθογωνική κάτοψη. Περίοπτο, στο μέτωπο της Λεωφ. Ποσειδώνος. "Βαριά διαμόρφωση της όψης με προστώο στον άξονα του κτιρίου, στο ισόγειο με διπλούς ορθογωνικούς πεσσούς. Αξονική διάταξη ανοιγμάτων σε κεντρικό και δευτερεύοντες άξονες. Ο όροφος με υποχώρηση και δημιουργία ανοιχτού εξώστη. Υψηλή στέγη με κεραμίδια γαλλικού τύπου στεγάζει το κτίριο τονίζοντας την επιβλητικότητά του και καταλήγει σε γείσο και γεισίποδες στην βάση του. Διακοσμητική ταινία με κατακόρυφους αύλακες περιτρέχει την μετώπη του ορόφου και μέχρι την βάση του γείσου. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαμόρφωση του μανδρότοιχου με πεσσούς, εμφανή λιθοδομή, συμπαγή κιγκλιδώματα, αυλόθυρες τα οποία πρέπει να διατηρηθούν ως αξιόλογα. Επίσης και ο περιβάλλον το κτίριο χώρος και το πράσινο.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Κατασκευάστηκε το 1927 σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 617 μ2.  Πρόκειται για την οικία του Ιωάννη Ε. Καλιτσουνάκη (και Καλλιτσουνάκης, Χανιά, 1878 - Βουκουρέστι, 1η Οκτωβρίου 1966), ήταν Έλληνας πανεπιστημιακός και ακαδημαϊκός, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών το 1938 και πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός το 1961.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  28375/5985α/26-09-1997  ΦΕΚ 865/Δ/14-10-1997

1 σχόλιο:

  1. o αειμνηστος πανεπιστημιακος δασκαλος,κατα πληροφοριας μου το εχει αφησει κληροδοτημα εις Παν/μιονΚρητης Και ως συμβαινει με τα κληροδοτηματα ,,,,,,,,,,,εγκαταλειπονται,,,,,,,,, εις την τυχη τους......ΠΧ ΕΝΑΝΤΙ ΦΛΟΙΣΒΟΥ μονοκατοικια -ΠΑΛΑΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ-κληροδοτημα ΠΑΝ/ΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ ρημαζει....... καποτε το ειχι μισθωσει και ο δημος μας ΣΤΕΛ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΕΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή