Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Μέγαρο Ρέντη, Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1

Γενική άποψη
Φωτογραφία από http://archaeologia.eie.gr

Γενική άποψη
Φωτογραφία από http://archaeologia.eie.gr



Διεύθυνση : Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα 

Επωνυμία : Μέγαρο Ρέντη 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1928 

Αρχιτέκτονας : Βασίλειος Τσαγρής 

Περιγραφή : 
Πενταώροφο κτίριο. Οικοδομήθηκε το 1928, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Βασίλειου Τσαγρή (1882-1941), εκφραστή ενός νεοακαδημαϊκού εκλεκτικισμού, με επιδράσεις από την Art Nouveau και τη βιεννέζικη σχολή του Otto Wagner για λογαριασμό του διπλωμάτη και πολιτικού Κωνσταντίνου Ρέντη (1884-1958). 
Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο που κάνει ξεχωριστό το μέγαρο Ρέντη είναι το «παιχνίδι» που έστησε ο Β. Τσαγρής, διαφοροποιώντας τις όψεις από όροφο σε όροφο. Μεγαλώνει ή μικραίνει τα μπαλκόνια, που έχουν μοναδική θέα προς τον Εθνικό Κήπο και την Ακρόπολη. Δεν λείπουν στοιχεία τα οποία δεν ακολουθούν τα νεοκλασικά στερεότυπα και στρέφεται σε πιο τολμηρές για την εποχή εκφράσεις. Εντοπίζονται κυρίως στον τρίτο όροφο, όπου οι ορθογωνισμένες κολόνες διαθέτουν λιτά ανάγλυφα στολίδια, τα οποία αναπτύσσονται στο μέσο του ύψους του και όχι στη στέψη του, όπως συνηθίζεται. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Φιλοξένησε διάφορες χρήσεις ώς το 2005, οπότε πέρασε στην ιδιοκτησία του Ιδρύματος Θεοχαράκη, το οποίο το μεταμόρφωσε σε χώρο πολιτισμού που συνδυάζει τη λειτουργικότητα με την αισθητική σε όλες τις μορφές της τέχνης. 
Η μελέτη για την αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα
Δημήτρη Αγιοστρατίτη, ενώ η οργάνωση και διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων από το αρχιτεκτονικό γραφείο των Π. Τζώνου και Γ. Χόιπελ. Με το ΦΕΚ 186/Δ/30-03-1989 επετράπη η ανακατασκευή κτίσματος στο δώμα (6ος όροφος).
Σήμερα (2019), εκεί στεγάζεται το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β & Μ. Θεοχαράκη. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/17-10-1984 ΦΕΚ 28/Δ/14-02-1985 

Πηγές 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου