Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Μέγαρο Σταθάτου, Βασ. Σοφίας 31, Αθήνα

Φωτογραφία από https://www.efsyn.gr

Πρόπυλο
Φωτογραφία από http://archaeologia.eie.gr

Σχέδιο κάτοψης
Φωτογραφία από http://archaeologia.eie.gr

Σχέδιο όψης
Φωτογραφία από http://archaeologia.eie.gr


Διεύθυνση : Βασ. Σοφίας 31, Αθήνα 

Επωνυμία : Μέγαρο Σταθάτου 

Αρχιτεκτονική τάση : Κλασικιστικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1895 

Αρχιτέκτονας : Ερνέστος Τσίλλερ 

Περιγραφή : 
Πρόκειται για μια χαρακτηριστική μεγαλοαστική οικία, με υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους, αναπτυγμένο σε μια αρκετά ιδιόμορφη κάτοψη. 
Χαρακτηριστικό του κτηρίου είναι το εντυπωσιακό πρόπυλο που εμπνεύστηκε ο Ερνέστος Τσίλλερ για «δέσει» την γωνία του κτηρίου. 
Διαθέτει επιβλητική μαρμάρινη σκάλα, που οδηγεί στην είσοδο με τους τέσσερις κίονες στο πρώτο επίπεδο που συνδέονται με τόξα. Τα περίτεχνα κάγκελα οριοθετούν τον πανοραμικό εξώστη, με διαστάσεις αρκετά μεγαλύτερες σε σχέση με τα άλλα αρχοντικά, που επιτεύχθηκαν χάρη σε ειδική στατική ενίσχυση που επινόησε ο Τσίλερ. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Το μέγαρο του Όθωνα Σταθάτου οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, από τον αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ (1837-1923), τα σχέδια του οποίου φέρουν τη χρονολογία 1895. Η αρχική πρόθεση ήταν να χρησιμεύσει ως κατοικία ενός ζεύγους, με τη δυνατότητα φιλοξενίας και ενός επισκέπτη. Το 1930, το μέγαρο υπέστη εκτεταμένες επισκευές και εσωτερική ανακαίνιση και τότε προστέθηκε η γύψινη διακόσμηση. Μεταπολεμικά λειτούργησε ως πρεσβεία και το 1981 αγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, με την πρόθεση να χρησιμοποιηθεί ως ξενώνας υψηλών προσώπων. Σε εφαρμογή αυτής της απόφασης, πραγματοποιήθηκε το 1985 η αποκατάσταση του κτιρίου, σε συνδυασμό με την στατική και αντισεισμική του ενίσχυση και τις απαραίτητες μετατροπές στην εσωτερική του διαρρύθμιση (βάσει μελέτης του αρχιτέκτονα Παύλου Καλλιγά). Τελικώς, όμως, κυρίως για λόγους ασφαλείας και ανεπάρκειας των χώρων, δεν χρησιμοποιήθηκε σύμφωνα με τις αρχικές προθέσεις και σήμερα στεγάζει τμήμα της συλλογής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. 
Στο ακίνητο έχει εκδοθεί τίτλος Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης με τα 
ΦΕΚ 721/Δ/24-11-1983 
ΦΕΚ 192/Δ/07-05-1985 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/17-10-1984 ΦΕΚ 28/Δ/14-02-1985 

Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου