Μαρμάρινο λιοντάρι
Φωτογραφία από http://www.mixanitouxronou.gr
|
Σχέδιο από http://www.greekarchitects.gr
|
Διεύθυνση : Κηφισίας 241 & Λαμπράκη
Επωνυμία : Έπαυλη Καζούλη, Κηφισιά
Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό
Χρόνος Κατασκευής : 1910
Περιγραφή :
Κτίριο εκλεκτικιστικού ρυθμού γερμανικών τάσεων με πέτρινη φέρουσα τοιχοποιία. Το κεντρικό περιστύλιο είναι μαρμάρινο. Ισόγειο, πλην του κεντρικού πυρήνα που είναι διώροφος με τρούλλο και περιστύλιο με κυκλική βεράντα. Δύο εκατέρωθεν πτέρυγες που σχηματίζουν ορθή γωνία. Τα ανοίγματα είναι ορθογωνικά, αξονικά νεοκλασικού ρυθμού (ημιπαραστάδες και αετώματα). Στέγη από κεραμίδι, με ανθέμια.
Η δομημένη επιφάνεια της έπαυλης ανέρχεται σε 2.500μ² και αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα, δύο υπόγεια, ισόγειο και δώμα.
Ο γλύπτης Φιλλιπότης ήταν ο δημιουργός των δύο λιονταριών που κοσμούσαν το εξωτερικό της βίλας.
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Η έπαυλη χτίστηκε στις αρχές τoυ 1910 από τον Αιγυπτιώτη επιχειρηματία της Αλεξάνδρειας Νικόλαο Καζούλη και ήταν η θερινή του κατοικία. Πολλές εξέχουσες προσωπικότητες έχουν φιλοξενηθεί στην έπαυλη, ανάμεσα τους και ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Α’.
Το γεγονός ότι η βίλα της Κηφισιάς είναι χτισμένη πάνω σε ένα τούρκικο νεκροταφείο δημιούργησε τις ιστορίες της στοιχειωμένης βίλας, που κυριαρχούν τα φαντάσματα.
Το νεοκλασικό του Αιγυπτιώτη επιχειρηματία στην κατοχή έγινε φρουραρχείο των SS που βασάνιζαν αντιστασιακούς. Μετά την απελευθέρωση καταλήφθηκε από τον ΕΛΑΣ. Από το 1949 και για τα επόμενα τρία χρόνια χρησιμοποιήθηκε από το ΚΑΤ και έως το 1955 στέγαζε σεισμοπαθείς. Το 1985-87 η βίλα ήταν ιδιοκτησία του ΙΚΑ. Τότε βγήκε η φήμη ότι τα δυο λιοντάρια που ήταν στην είσοδο του κτιρίου, δεξιά και αριστερά από τη σκάλα, εκλάπησαν και μετά από χρόνια μυστηριωδώς επανεμφανίσθηκαν. Η διοίκηση του ΙΚΑ, φρόντισε να αποσυρθούν για συντήρηση και όταν ολοκληρώθηκε επέστρεψαν στη θέση τους! Σήμερα στο κτίριο στεγάζεται το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης....
Εκεί γυρίστηκε και η ταινία «Υπολοχαγός Νατάσα»
Με την απόφαση ΥΑ ΥΠΠΕ/2055/60056/29-9-1979, ΦΕΚ 985/Β/27-10-1979 χαρακτηρίστηκε ως τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, ο περιβάλλων χώρος του ακινήτου.
Με το ΦΕΚ 1020/Δ/16-12-1998 επετράπη η κατασκευή δύο ορόφων υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων και υποσταθμού της ΔΕΗ στον περιβάλλοντα χώρο.
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/12-02-1982 ΦΕΚ 180/Δ/19-03-1982
Πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου